Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.458

Manželovi exekuce, jak je řešit

Odesláno: 
Otevřeno 1169 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,

Potřebovala bych poradit, jak postupovat v případě několikanásobné exekuce či spíše exekucí, které dostal můj manžel. Vše začalo již před lety, kdy se manžel dostal do finančních potíží. Když to řeknu lidově, nasekal si dluhy. Ve většině případů se nejedná o půjčky ale spíše, že někde nezaplatil, co měl. Momentálně má udělenou exekuci kvůli pohledávce u GE Money bank, O2, RWE, Kanceláře pojistitelů (povinné ručení), VZP a možná ještě něco, o čem ještě nevím. Momentálně jsme ve stavu, kdy se snažíme zjistit o jaké částky se jedná a kde všude nějaký dluh vznikl. Odhaduji, že včetně nákladů na exekuce se bude jednat o částku do 200000 Kč.

Manžel je bez práce, já si sice vydělávám a na dnešní poměry řekněme celkem slušně, ale máme hypotéky a další závazky, které musíme měsíčně z mého platu hradit + bydlí u nás manželova maminka (taktéž bez příjmů). Vzali jsme se minulý rok a mylně jsem žila v domnění, že dluhy, které napáchal ještě před manželstvím se mě netýkají, ale samozřejmě to byl omyl. Včera jsem se dozvěděla, že mi byla udělena exekuce na plat. Zatím jsem nedostala žádné písemné vyrozumění a ani na mzdové účtárně se mi nepodařilo zjistit, co mi vlastně z výplaty strhnou.

Momentální situace je pro nás, řekněme likvidační a způsobí jen to, že nás dostane do dalších dluhů. V podstatě jedinou věc, kterou máme je starší auto, které sice můžeme prodat, ale pohledávky to stejně nepokryje. Nemovitost, kterou vlastníme je zatížená hypotékou.
Příliš se v tom nevyznám, a proto bych se chtěla zeptat, jestli manžel může vyhlásit něco jako osobní bankrot nebo jestli je možné dohodnout se na stažení exekucí a zaplatit jen skutečně dlužné částky (to ale nepředpokládám, nicméně bylo by to fajn). Na internetu jsem si četla podmínky, za kterých je možné osobní bankrot vyhlásit, ale nevím, jestli je možné jít touto cestou, pokud se nejedná vyloženě o půjčky a také jestli věřitelé, exekutoři nebo respektive soud nepohlíží na celou věc tak, že vše mám vlastně zaplatit já jako manželka.

Předem moc děkuji za jakoukoliv radu
 
Dobrý den. Počet exekucí ani původ dluhů nejsou podmínky osobního bankrotu. Ten je možné vyhlásit pokud má dlužník více věřitelů, závazky nejméně 30 dnů po splatnosti a tyto závazky není schopen splácet. Vyhlášení osobního bankrotu bude nepochybně snažší, než nějaké dohadování o stažení exekucí, neboť by se manžel musel na stažení dohodnout s každým věřitelem zvlášť a ten by musel exekutorovi hradit náklady exekuce, takže by se zřejmě stejně nepovedlo domluvit se na stažení všech exekucí.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě pro upřesnění. nebude překážkou manželova osobního bankrotu můj plat? skutečně se na to soud nepodívá tak, že mám vše zaplatit jako manželka já?
 
Ne. Pro účely oddlužení je rozhodující příjem dlužníka.
 
A nevadí, že není zaměstnaný? Dočetla jsem se, že soud povolí oddlužení, pokud příjmy nebo majetek dlužníka jsou dostatečnou zárukou, že bude splácet. V tomto případě bych ale tou zárukou musela být já a můj příjem. Jak toto funguje?
 
Dlužník musí mít takové příjmy, aby v příštích pěti letech splatil minimálně 30% svých závazků, pokud tedy není zaměstnaný, nemá cenu insolvenční návrh podávat.
 
Na internetu jsem našla, že může být zajištěno příspěvkem třetí osoby. Není to tedy tak?

"Pro splnění této podmínky osobního bankrotu je insolvenčním zákonem vyžadováno, aby dlužník:
a) Buď měl zajištěn příjem - mzdu, plat, odměnu z dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, důchod (jakéhokoliv typu), mateřskou či rodičovskou, nemocenskou, rentu, výsluhový příspěvek, příjem z pronájmu, příjem z podnikání atd. - přičemž z tohoto příjmu musí být dlužník schopen uhradit za dobu maximálně 5 let pravidelného splácení osobního bankrotu (oddlužení) minimálně 30 % veškerých svých nezajištěných dluhů + odměnu insolvenčního správce. Na tomto místě je třeba zmínit, že pokud žádný z uvedených příjmů nemáte popř. je Váš příjem příliš nízký, lze oddlužení splácet také pomocí příspěvku třetí osoby. Tuto možnost zajisté ocení především nezaměstnaní občané, kteří tak budou moci také vyhlásit osobní bankrot. "
 
Jak jsem již uvedl, dlužník musí mít takové příjmy, aby v příštích pěti letech splatil minimálně 30% svých závazků. Pokud je tento příjem zajištěn např. formou smlouvy o důchodu, tedy od třetí osoby, lze oddlužení povolit.