Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.661

Srážky ze mzdy dohodou a exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 2009 x
8 odpovědí
 
Dobrý den,
mám soudně stanovené výživné na nezletilé dítě ve výši 1900, -Kč a čistou mzdu 11000, - Kč. Se zaměstnavatelem v r. 2013 uzavřenou dohodu o srážkách ze mzdy na výživné, tedy dobrovolně platím, a toto výživné mi je pravidelně sráženo ze mzdy. Dále mám přednostní a nepřednostní exekuční srážky. Doposud bylo zasíláno běžné výživné a pak zbývající částka dvou třetin po uhrazení běžného výživného na exekuce, ale účetní v práci mi sdělil, že od nového roku se nejdříve platí exekuce a ne výživné, protože mám dohodu o srážkách ze mzdy a nemám soudní výkon rozhodnutí na běžné výživné. Jaký je tedy správný postup? Jinou osobu nevyživuji, můžete mi uvést konkrétní částky?
Děkuji.
 
Dobrý den. Nejprve je vždy nutné provést exekuční srážky, soudní rozhodnutí má přednost před soukromoprávní dohodou. Jaké konkrétní částky myslíte?
 
Děkuji za zprávu, ale nerozumím tedy výkladu věty:Přednostní pohledávky (mezi nimi i výživné) jsou přednostními nejen v případě, že jsou srážky prováděny na základě výkonu rozhodnutí, ale i v případě, že byly dohodnuty dohodou o srážkách ze mzdy. Pokud totiž nebudu hradit dobrovolně výživné, bude tedy nařízen výkon rozhodnutí na běžné výživné, ztratím částku cca 1500, - na vyživovanou osobu. Proč tedy mkusím mít soudní výkon, když dobrovolně hradím na zákldě dohody o srážkách výživné?
 
Přednostními pohledávkami jsou pohledávky výživného, ovšem dělení na přednostní a nepřednostní pohledávky se uplatňuje pouze v případě probíhajících srážek ze mzdy. Že je pohledávka přednostní znamená, že má přednost před jinými pohledávkami. Vámi uvedená věta pouze deklaruje, že pohledávky výživného jsou za všech okolností přednostní.
 
Ano, ale doposud nerozumím tomu, že když mám dohodu o srážkách ze mzdy na výživné, tak neplatí, ale musím mít výkon rozhodnutí. To se mám úmyslně dopouštět trestného činu, nehradit výživné, aby bylo vydáno soudní rozhodnutí a výživné mělo tedy přednost před exekucemi? Opravdu tomu nerozumím. Prosím o vysvětlení. V textu je právě uvedeno že dohoda o srážkách ze mzdy na výživné má váhu výkonu rozhodnutí.
 
Dohoda platí, ovšem výkon rozhodnutí je jí nadřazený. O jakém textu mluvíte?
 
Dobře, ale jaký bude konkrétní výpočet z čisté mzdy 11000, - Kč? Dvě třetiny nezabavitelné částky tvoří částku 2176, - a moje vyplacená čistá mzda - nezabavitelná částka je 8824, -. Z které částky se tedy má hradit výživné a z které exekuce? děkuji.
 
Pokud máte čistou mzdu 11.000, - Kč a jednu vyživovací povinnost, činí nezabavitelná částka při přednostní pohledávce 8.824, - Kč, jak správně uvádíte. Z této částky se již exekuce nehradí, avšak hradí se z ní výživné, pokud uzavřete dohodu o srážkách ze mzdy.
 
Nezlobte se, ale pokud výživné uhradím z 8824, - zůstane mi 6900, - v dnešní době k žití. platit byt, dopravu, stravu atd. Zákon tedy v tomto případě nutí člověka jít na sociálku a žádat o různé příspěvky na bydlení, živobytí atd. Děkuji za Vaši ochotu.