Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.233

Lze se vyhnout exekuci na mzdu?

Odesláno: 
Otevřeno 1881 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Je mi 44 let a bydlím v Praze.
Můj problém se týká exekucí, které mám čtyři, v celkové výši 738.000 Kč.
Každá exekuce je vedena jiným exekutorem.
Všechny exekuce jsou z období kolem roku 2012, pouze jednu z nich jsem uhradil a to pouze částečně.
Od roku 2007 jsem byl OSVČ, v posledních letech jsem měl nulové daňové přiznání. V červenci 2014 jsem se nechal zaměstnat u společnosti, která mi nabídla plat ve výši cca 50.000 Kč, a tak začínám být poprvé schopen začít hradit své dluhy.
Rád bych oslovil všechny exekutory a navrhl jim splátkový kalendář, společně s žádostí, aby mi nedávali exekuci na můj plat.
Prosím o radu, jak mám žádost formulovat a zda je nějaká šance se s exekutory dohodnout, aby mi exekuci na mzdu nedávali.
V případě, že mi jeden z nich dá na mzdu exekuci, přestává být pro mne zajímavé být zaměstnán, podám výpověď a vyhlásím osobní bankrot.
Tím pádem zůstanou věřitelé neuspokojeni, což bych nerad.
S exekutory jsem byl v kontaktu pouze jednou, a to v březnu 2014, kdy jsem je požádal o vyčíslení exekucí k 30.3.
Své závazky jsem nemohl plnit z důvodu dvou operací a tří hospitalizací v nemocnicích. V současnosti jsem již zdráv a chci celou situaci vyřešit postupným uspokojením všech věřitelů.
Také by mě zajímalo, kolik peněž mi ze mzdy zbude, pokud by mi jeden s exekutorů doručil exekuci na plat. Mám tři vyživovací povinnosti v celkové výši 9.500 Kč, žádné jiné splátky a závazky nemám.
Poslední dotaz souvisí s rozvodem, který jsem absolvoval letos v lednu. Jsme rozvedeni, s manželkou máme dosud nevyrovnaní společné jmění, které jsem začal řešit podáním žaloby o rozdělení majetku. Má toto řízení vliv na exekuce, které budou soudem rozděleny? Dluhy vznikly za trvání manželství.
Děkuji za odpovědi i za Váš názor, co si o celé situaci myslíte a jak by jste ji doporučil řešit.
Děkuji a přeji hezký den.
 
Dobrý den. Nejprve je nutné uvést, že na uzavření splátkového kalendáře v exekučním řízení není zákonný nárok. Tj. pokud jeden z exekutorů Vaši žádost odmítne a nařídí exekuci na mzdu, nelze se exekuci na mzdu vyhnout. Způsob provedení exekuce totiž určuje exekutor. Zda se Vám tedy podaří dohodnout záleží na osobě konkrétního exekutora. Jelikož jste již s manželkou rozveden, bude činit srážka z čisté mzdy 50.000, - Kč celkem 32.981, - Kč. Řízení o vyrovnání SJM má samozřejmě na exekuce vliv, neboť v něm se rozhodne, zda a v jaké výši bude i Vaše bývalá manželka hradit exekuované závazky.