Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.558

Přednostní i nepřednostní pohledávka - jak se počítají srážky

Odesláno: 
Otevřeno 2232 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, mam na Vás dotaz, co se týče přednostní i nepřednostní pohl. Zaměstnavatel mi sdělil že mam přednostní pohledávku v celkové výši 2500, - které se mi odečtou z výplaty. K tomu mam ještě nepřednostní a rád bych věděl, jak se vypočítává mzda, když mi odečtou 2500, - ze přednostní a z jaké částky mi odečtou nepřednostní, když čistá mzda je 17.000, - Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. Přednostní i nepřednostní pohledávky jsou sráženy z čisté mzdy po odečtení nezabavitelné částky zaokrouhlené dolů na částku dělitelnou třemi, přičemž pro uspokojení přednostní pohledávky se sráží jedna třetina zbytku, pro nepřednostní také jedna třetina. Zbylá třetina Vám bude rovněž vyplacena, ovšem pouze do výše částky, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení. Při výpočtu je nutné zohlednit počet vyživovaných osob, tj. manželky a dětí. Pokud nevyživujete žádnou osobu, bude celková srážka činit cca 7.700, - Kč.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď, akorát v tom malinko plavu. Když mam č. mzdu 17000, - a přednostní je na 2500, - což je celková výše pohledávky, tak 5200, - je na nepřednostní? Tj 17000, - - 7700, - mi připadá nějak moc. Děkuji
 
Dobrý den. Z čisté mzdy po odečtení nezabavitelné částky se sráží jedna třetina pro nepřednostní pohledávky. Třetí třetina bude po odečtení částky, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení, přičtena k uspokojení přednostní pohledávky. Pro uspokojení nepřednostní pohledávky tedy slouží pouze první třetina, srážka pro nepřednostní pohledávku bude činit 4.623, - Kč. Po uspokojení přednostní pohledávky se bude nadále srážet pouze tato částka.