Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.899

Exekuce auta

Odesláno: 
Otevřeno 1373 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,

mám otaáyku ohledně exekuce vozidla. Můj otec mi volal a říkal, že se k němu chystají exekutoři 9 (do měsíce) a že podle jeho právničky je jediný způsob jak si bude moct nechat auto je převod vozidla (na mě, jsem syn). Chtěl bych se zeptat jestli by pro mě z toho mohl být nějaký problém nebo by v krajním případě auto zabavili exekutoři. Z mého pohledu jde totiž o podvod, ale zajímámě jestli je trěstně stíhaný.

Předem děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Pokud je Váš otec v exekuci, vztahuje se na něj zákaz nakládat se svým majetkem jinak než obvyklou správou. Převod vozidla proto není právně přípustný. I kdyby na Vás vozidlo otec převedl, může se exekutor domáhat neplatnosti právního jednání a auto stejně zabavit. I v případě, že by otec v exekuci nebyl, ale předpokládal, že bude exekuce nařízena, jedná se o jednání, které zkracuje uspokojení věřitele a rovněž by se jednalo o neplatné jednání.
 
Dobrý den,

děkuji za odpověď, ale mě by zajímalo jestli by mi z toho hrozil nějaký postih, to že by tuto kupní smlouvu mohli zneplatnit a auto i tak zabavit mi nevadí.

Narazil jsem na toto"

§ 256 Poškozování věřitele
(1)
Kdo i jen částečně zmaří uspokojení svého věřitele tím, že
a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou nebo odstraní část svého majetku,
b) předstírá nebo uzná neexistující právo nebo závazek,
c) svůj majetek zdánlivě zmenšuje, nebo
d) v řízení před soudem odmítne splnit zákonnou povinnost učinit prohlášení o svém majetku nebo o majetku právnické osoby, za kterou je oprávněn jednat, nebo v takovém prohlášení uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje,
bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem.
(2)
Stejně bude potrestán, kdo i jen částečně zmaří uspokojení věřitele jiné osoby tím, že
a) zničí, poškodí, zatají, zcizí nebo odstraní část majetku dlužníka, nebo
b) k majetku dlužníka uplatní neexistující právo nebo pohledávku.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 značnou škodu.
(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 škodu velkého rozsahu.
Navíc zná náš právní řád tzv. odporovatelnost (viz. občasnký zákoník)
 
Dobrý den. Podle § 12 odst. 2 trestního zákona lze trestní odpovědnost pachatele a trestněprávní důsledky s ní spojené uplatňovat jen v případech společensky škodlivých, ve kterých nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu. Primárně proto bude uplatněna cesta zneplatnění kupní smlouvy. Jedná se o tzv. subsidiaritu trestní represe, kdy má být trestního práva užito až tam, kde nelze závadný stav napravit podle jiného právního předpisu. Vámi uvádění institut odporovatelnosti byl s účinností od 1.1.2014 nahrazen neplatností právního jednání.