Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.686

Exekuce automobilu nezbytného k výkonu práce

Odesláno: 
Otevřeno 1563 x
3 odpovědi
 
Dobrý den chci se zeptat jestli mi mohou exekutoři zabavit auto. Pracuji v lese a auto potřebuji nejen abych se dostal na místo práce, které je pokaždé jinde, ale vozím v něm věci potřebné k práci. Pilu, kanystr s benzínem. lékarničku atd. Je toho spoustu. Děkuji za odpověd
 
Dobrý den. Ve Vašem případě jsou rozhodující ustanovení § 322 odst. 1: Z věcí, které jsou ve vlastnictví povinného, se nemůže týkat výkon rozhodnutí těch, které povinný nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb svých a své rodiny nebo k plnění svých pracovních úkolů nebo § 322 odst. 3 občanského soudního řádu: Je-li povinný podnikatelem, nemůže se výkon rozhodnutí týkat těch věcí z jeho vlastnictví, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti; to neplatí, vázne-li na těchto věcech zástavní právo a jde-li o vymožení pohledávky oprávněného, která je tímto zástavním právem zajištěna. Nelze hodnotit pouze skutečnost, že se s automobilem dostáváte na místo práce, neboť pouze tato skutečnost znamená, že by Vás do práce musel dopravit někdo jiný a není proto rozhodná. Důležité je, zda by se výkon Vaší práce nebo podnikání stal bez automobilu obtížným nebo nemožným. Pokud nemáte možnost si na místě práce věci potřebné k jejímu výkonu ponechat a nemáte možnost je dopravovat jinak, např. autobusem hromadné dopravy, jedná se o věc nezbytně nutnou k uspokojování hmotných potřeb a v případě jejího zabavení se můžete bránit návrhem na vyškrtnutí ze soupisu.
 
Děkuji Vám za odpověd. Ještěbych se chtěl zeptat co vše je třeba a jak mám postupovat když chci vyhlásit osobní bankrot
 
Vyplťe formulář návrh na povolení oddlužení uložený na ODKAZ a podejte jej k Vašemu krajskému soudu. Pokyny k vyplnění jsou uvedeny tamtéž.