Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.394

exekuce mzdy a účtu

Odesláno: 
Otevřeno 1492 x
3 odpovědi
 
Přečetl jsem několik příspěvků, a z odpovědí mám trochu dost hokej.
pokud je exekuována mzda, píšete:
1. V okamžiku, kdy Vám mzdu vyplatí, např. převodem na Váš bankovní účet, ochrana "nepostižitelné části mzdy" mizí. Exekutorovi následně nic nebrání, aby peníze u banky postihl jako "jinou pohledávku" v plném rozsahu.
2. nemůže být postihována víckrát a proto je obcházení zákona její zabavení
3. posíláním mzdy na cizí účet je riziko trestního stíhání za poškozování věřitele.

Dohromady aby to platilo mě přijde trochu nemožné.

Dále, pokud platí bod 2, exekuovaná mzda chodí na účet, je to jediný zdroj příchozích peněz na účet, exekuce to zabaví, píšete, že mohu žádat o poslední došlou mzdu. Pokud se z těchto peněz uskromním, a na účtě zbyde, např. , 1000 Kč, přijde další mzda, exekutor zabaví, požádám o poslední mzdu, pak zas ušetřím, on zabaví, požádám o poslední. Trochu nesmyslný kolotoč z toho může být. Nebo je účet s pouze penězi ze mzdy, která proběhla exekucí, pro exekutora tabu? Nebo si může toto dělat kolikrát a jak často chce, a já budu žádat a žádat. Jaký smysl to pak má, takováto ustanovení?
Opět, pokud platí bod 2, jak se můžu vystavit riziku trestního stíhání, když exekuce na mzdě proběhla a ta je odeslána zaměstnavatelem na účet s cizím vlastníkem, když tedy nemůže mzdu postihovat víckrát?
 
1. Exekutor ani banka nezkoumají původ peněz na účtu, proto je možné prostředky na účtu zabavit, ačkoliv jediným příjmem je mzda.
2. Exekuce mzdy je upravena s ohledem na zachování určité životní úrovně dlužníka a osob, které je povinen vyživovat, proto ji nelze zabavit celou. Proto pokud je mzda exekučně postižena a následně vyplacena na účet, je další exekuce této výplaty formou postižení účtu nepřípustná.
3. Samozřejmě.
Pokud Vám na účet přichází pouze mzda, není jeho postižení pro exekutora tabu. Je na Vás, abyste uplatňoval svá práva. Pokud si necháváte posílat peníze na cizí účet právě proto, aby nebylo možné je exekučně postihnout, postupujete tak v úmyslu zkrátit uspokojení věřitele, neboť exekuce již postižené mzdy není apriori vyloučena, ale Vy se proti ní musíte bránit.
 
jak se bránit??
mzda přijde 20. v měsíci, exekutor zabavil účet 28. v měsíci a k prvnímu tam jsou zadané příkazy k uhrazení poplatků za bydlení, pojistky atd.
takže prvního je účet na nule, poplatky neuhrazeny, další dluhy, zabavený příjem tedy bude každý měsíc, a kždý měsíc bude prvního účet na nule. pokud budu každý měsíc žádat o vrácení poslední mzdy, tak pořád prvního nezaplatím, co musím. tedy díky bezohlednosti a nenažranosti exekutora a "dokonalým" zákonům budu mít na krku další dluhy s dalším takovým řešením. A to se nemluvím o Vámi zmiňované "životní úrovni"
 
Nejjednodušší bude, když zrušíte účet, mzdu budete přebírat v hotovosti a trvalé příkazy budete hradit složenkou. Vyhnete se tak vzniku dalších dluhů.