Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.020

Exekuce pro dluh několik let starý a bez upozornění

Odesláno: 
Otevřeno 2150 x
1 odpověď
 
Dobrý den.

Popíšu svůj případ.
V letech 1998-2000 vznikl na můj účet u jednoho městského úřadu dluh na nájemném ve výši cca 67.000 Kč. V bytě jsem nebydlel, ale díky mé hlouposti a neznalosti, že jsem odpovědný stále díky dekretu, vznikl tento dluh. V roce 2001 proběhl soud, na kterém jsem pohledávku města uznal, soudce zabouch desky a řekl, že nemá co soudit. Bohužel si již nepamatuji znění rozsudku, ani ho nemám. U tohoto soudu jsem řekl, že tuto pohledávku uznávám, ale bohužel jsem v situaci, kdy ji nemám jak finančně řešit.
Několik roků bylo ticho. V roce 2006 mě při kontrole na silnici zadržela policie s tím, že jsem na žádost tohoto města v seznamu hledaných osob, a že účelem je získání adresy ke komunikaci, protože jsem byl od roku 2002 bez trvalého bydliště, to bylo u tehdejší partnerky, která ho po rozchodu zrušila. Sepsali protokol, kde jsem uvedl, že na adrese bývalého trvalého bydliště nebydlím, že bydlím na adrese 200 km daleko, a že jsem pracovně často mimo domov, tak že mám adresu k přebírání pošty u rodičů, kterou jsem také uvedl. To zafungovalo a v roce 2008 přišel na tuto adresu dopis z města s pohledávkou. 5ešil jsem to telefonicky a emailem, dospěli jsme k dohodě a začal jsem splácet. Asi po roce mě ovšem používaný účet vybral jiný exekutor, shodou okolností jsem se ocitl v zahraničí bez prostředků, bez ničeho, (v Rusku), dostat se odtud mě dostalo do dalších ještě větších problémů a přestal jsem splácet. Jen mimochodem, pracovnice města mě ujistila po telefonu, že se nemusím obávat žádných neohlášených kroků, když se povedlo navázat komunikaci. Jinak ta komunikační adresa platí i dnes.
A zase bylo roky ticho. Až před více než 2 lety mě účetní na firmě, kde jsem pracoval, řekl, že dostal exekuční příkaz na mzdu. Od doručení příkazu jsou mě pravidelně strhávány částky ve prospěch této exekuce.
Ale se mnou nikdo nejednal, nikdo mě neřekl, že bude nějaké řízení, nikdo mě nepozval a neuvědomil o nějakém řízení. Až před rokem jsem se přihlásil k trvalému pobytu a minulý týden, po více něž 2 letech, mě přišel exekuční rozsudek.
Částka se vyšplhala k 900.000 Kč.

Několik dotazů:
1. má někdo ze žalujících povinnost nebo něco podobného mě vyzvat a upozornit mě na nějaké kroky, abych já měl možnost nějak zjednávat nápravu před exekucí, nebo během ní??
2. když město má od policie na vlastní žádost moji adresu, je normální, že případné výzvy budou posílat jinam, třeba na zrušené trvalé bydliště (nevím, kam posílali, pokud posílali)? tento způsob možné komunikace není součástí podkladů pro soud??
3. Kdy nabývá exekuce právní moci, když je rozsudek (nebo oznámení, nevím, ještě jsem to neviděl, nebyl jsem doma) doručen více jak 2 roky po proběhnutí a všechny lhůty k odvolání nebo případně dalších kroků, jsou dávno pryč a exekuce běží??
4. jak je možné se proti tomuto postupu bránit a dostat opět možnost řešit problém jako bych byl osloven před řízením?? (každý poslední zloděj má možnost se vyjádřit k něčemu, za co ho soudí)
5. je v pořádku tento postup, kdy jsou dlouhé roky bez známek činnosti a potom náhle vydáno rozhodnutí bez upozornění?? (v současné době to připomíná kauzu Krejčíř-Čepro, kdy údajně vyvolal exekuční řízení, zabránil, aby se oznámení o řízení dostalo k Čepru, a exekuci zabránila jen policie, má dostat 10 roků, v mém případě to je v pořádku??)
a dlouhá doba mlčení věřitele mě připadá jako snaha dostat se k co nejvyšší částce.
6. jak dlouho může počítat město penále z dlužné částky?? Měl jsem, asi bláhově, za to, že když toto řešil soud, že nárok města je přiznaný, a tím je dlužná částka konečná.
Já vím, že jsem měl možnost k řešení kdykoliv, ale byla situace, kdy řešení nebylo k ničemu, protože nebyly prostředky k řešení.
Ale to nic nemění na tom, že aspon z mého laického pohledu postup, jak vše proběhlo v tichosti, jak nebyla žádná snaha mě informovat (možná z obavy, že bych sehnal nějaké prostředky a zamezil exekuci, ve které si určitý právník účtuje odměnu 160.000 Kč z dluhu 70.000 kč.), jak byly ignorovány možnosti mě kontaktovat, mě nepřijde zrovna v pořádku.

Děkuji vám za trpělivost při čtení a za odpověd.
 
1. Před samotným zahájením výkonu exekuce zasílá exekutor výzvu k úhradě exekuce.
2. Pokud byla odesílateli známa Vaše adresa, mělo na ni být doručováno. Ovšem povinnost zasílat tzv. předexekuční výzvu je upravena až od roku 2009. Pokud tedy byla nařízena exekuce před zavedením povinnosti zasílat předexekuční výzvu, k porušení zákona nedošlo.
3. Exekuce je nařízena okamžikem, kdy je exekutor soudem pověřen provedením exekuce. Toto nastává hned po podání návrhu oprávněným, kdy exekutor do 15 dnů od podání návrhu požádá soud o pověření provedením exekuce. Soud rozhodne do 15 dnů. Proti nařízení exekuce neexistuje opravný prostředek, nelze se proti němu odvolat.
4. Pokud byla exekuce zahájena před zavedením povinnosti zasílat předexekuční výzvu, nemáte proti čemu se bránit. Jak sám uvádíte, soud proběhl v roce 2001, kde jste dluh uznal. Exekuce je nařízena na základě tohoto rozsudku, žádný další zvláštní soud o nařízení exekuce již neprobíhá.
5. Je pouze na úvaze věřitele, zda a jestli vůbec bude pohledávku vymáhat. Jak sám uvádíte, přestal jste splácet, proto zřejmě bylo přikročeno k pokračování exekuce. Žádné další upozornění již není v této fázi vyhotovováno.
6. Do zaplacení jistiny. Nárok na penále je uveden v rozsudku a uvádí se slovy do zaplacení.