Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.475

Exekuce bez zaslání výzvy k dobrovolné úhradě

Odesláno: 
Otevřeno 1850 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

Exekutor zablokoval část zůstatku na běžném účtu a později mi nechal strhnou částku ze mzdy v přibližně stejné výši. Nikdy mě nekontaktoval, neobdržel jsem oznámení o zahájení exekuce ani exekuční titul. Na adrese trvalého bydliště se často nezdržuji, a proto mám aktivní datovou schránku (bez přerušení od jejich vzniku). Jediným možným důvodem by mohl být EPR, který jsem obdržel do datové schránky před několika měsíci. Do vlastních rukou jsem jej však zatím neobdržel a proto se domnívám, že nemůže být ještě vykonatelný, protože osř v tomto případě náhradní doručení vylučuje. Očekával bych, že soud EPR zruší a nařídí ve věci jednání.

Chtěl bych vědět, jaký dopad má nesprávný úřední postup exekutora (nezaslání usnesení o nařízení exekuce, výzvy ke splnění atd. do datové schránky - pokud vůbec) na exekuční řízení samotné. Minimálně v tomto bodě jsem přišel o možnost v 15 denní lhůtě uhradit a snížit odměnu exekutora na 50%.

Díky
 
Dobrý den. Pokud jste do datové schránky obdržel EPR před několika měsíci a nepodal jste proti němu odpor, je tento EPR vykonatelným exekučním titulem. Podle § 46 odst. 6 občanského soudního řádu se doručení prostřednictvím veřejné datové sítě považuje za doručení do vlastních rukou adresáta. Pokud Vám nebyla doručena výzva podle § 46 odst. 6 exekučního řádu, není možné provést exekuci, neboť nemohlo dojít k uplynutí 30 denní lhůty pro dobrovolnou úhradu. Exekutor by tedy byl odpovědný za způsobenou újmu podle § 32 exekučního řádu. Exekuce tedy byla zahájena oprávněně, nelze v ní však pokračovat, neboť neuplynula lhůta ke splnění povinnosti. Z tohoto důvodu můžete podat návrh na odklad exekuce podle § 54 exekučního řádu, který odůvodníte právě nedoručením výzvy podle § 46 odst. 6.