Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.511

Nepřiměřená výše exekučně vymáhané částky

Odesláno: 
Otevřeno 1592 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když mám exekuci jejiž jistita je 150000kč, abych exekutorovi celkem zaplatila 500000kč, zdá se mi to hodně. děkuji za odpoved Jana
 
Dobrý den. Rozdíl 350.000, - Kč je opravdu nepřiměřeně vysoký. Uvádíte, že jistina činí 150.000, - Kč. Soudní poplatek tedy musel být 7.500, - Kč, náklady advokáta v nalézacím řízení min. 31.900, - Kč (záleží na tom, zda bylo ve věci podáno odvolání, pak by i soudní poplatek byl vyšší), náklady exekuce činí 3.500, - Kč + další náklady přesahující tuto částku, odměna exekutora činí 22.500, - Kč, náklady exekuce oprávněného činí 16.250, - Kč. Pokud byl advokát a exekutor plátce DPH, musíte připočíst i DPH. Úrok se určuje podle repo sazby ČNB platné při zahájení řízení v předchozím pololetí, z Vámi uváděné částky to může být cca 12.000, - Kč ročně (nevím od kdy byl úrok soudem přiznán). Tabulka, do které na jedné straně napíšete výši jistiny a na druhé straně se objeví celková částka k zaplacení, však neexistuje. Předpisy určující výši úroku z prodlení a odměny advokáta se v posledních pár letech několikrát měnily, také náklady exekuce jsou rozdílné podle aktivity exekutora. Pokud máte pocit, že je výše vymáhané částky nepřiměřeně vysoká, můžete podat stížnost na Exekutorskou komoru ČR.
 
Dobrý den, moc děkuju za odpoved. Jinak exekuci mám od roku 2010, takže ty náklady a poplatky atd se počítají za každý rok?
 
Dobrý den. Úroky se počítají za každý rok. Náklady jsou závislé na počtu úkonů exekutora, tj. např. pokud každý rok zasílá dotaz bankám, zda jste si nezřídila účet, může to znamenat navýšení o cca 70 x 150, - Kč ročně, je ovšem třeba připočítat veškeré uskutečněné úkony za celou dobu exekuce.