Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.873

Další nařízená exekuce - uspokojování více exekucí

Odesláno: 
Otevřeno 1317 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem pracující důchodkyně s min. platem 8.500, - hrubého. Důchod mám ve výši 8.364, -.
Z této částky se mi strhávána částka 4.126, na jednu exekuci a 1.450, - na druhou exekuci. Takže k výplatě důchodu zbývá 2.767, -Kč.
V loˇˇnském roce mi byly strhávány ještě dvě maké částky i z platu, letos, protože platím daň z příjmu v plné výši 1.710, - mi řekla mzd. účetní, že už na žádnou ex. z platu nezbývá.
Nyní se ovšem ozval další exekutor s tím, že se má ještě nějak vypočítat součet mzdy (čisté?) a zbytek k důchodu a snad by mělo ještě něco zbýt co by se mělo zase poukázat na ex. Naše účetní si s tím neví rady a tak mi teď vypočítala k výplatě
1.951, - na další exekuce odeslala zase 3.903, - Kč.
Je to správně spočítané? Nebo kde můžu zjistit kolik mi musí zbývat a jak se to má správně počítat. Vím, že jsem Vás zahltila, ale prosím poraďte mi. I z toho mála co mi zbývá jsem až do minulého měsíce posílala po 1.000, - na tři další exekuce, ale to teď už nemám šanci.
Děkuji a hezký den
 
Dobrý den. Důchod je pro účely exekuce považován za tzv. jiný příjem, proto se pro účely exekuce sčítá se mzdou a srážky provádí každý z plátců (zaměstnavatel, ČSSZ) částečně. Ovšem Vy uvádíte, že se ozval další exekutor. Proto je podle § 3 odst. 1 zákona č. 119/2001 Sb. nepřípustné, aby nyní probíhaly jakékoliv srážky pro tohoto exekutora. Vaše účetní by měla exekutorovi sdělit, že podle výše uvedeného ustanovení zákona je jeho pohledávka v pořadí, tj. bude uspokojena po uspokojení dříve nařízených exekucí.