Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.276

Lze exekuovat byt pro nízkou částku?

Odesláno: 
Otevřeno 1492 x
11 odpovědí
 
Dobrý večer, máme takový problém. :
přítel má několik exekucí+dluhy u MHD za jízdu na černo. Všechny exekuce má u jednoho exekutora. Naštěstí se nám je podařilo sloučit a ty řádně měsíčně splácíme ale splátkový kalendář nemáme. Ovšem jedna pokuta spočítáno na 10.000, - nám nově k tomu exekutorovi přešla. Když jsme se to dozvěděli zažádali jsme znovu (před 14-ti dny) o sloučení a dnes nám přišel příkaz na prodání bytu.
Je možný za tak malý dluh aby nám prodali střechu nad hlavou? A když je v jednání to sloučení můžou nás takhle umlčet?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Exekuční příkaz prodejem nemovité věci slouží především k zajištění majetku pro případ, že by v exekučním řízení nebyl nalezen jiný, svou hodnotou přiměřenější majetek. Avšak v případě, že jiným způsobem exekuce nelze pohledávku vůbec nebo v přiměřené době uspokojit, není zvolený způsob exekuce nevhodný, i když cena nemovitosti značně přesahuje výši vymáhané pohledávky. Není-li k dispozici jiný vhodný způsob exekuce, lze připustit i ten způsob, kdy rozdíl mezi výší vymáhané pohledávky a cenou nemovitosti je značný. Ohledně sloučení exekucí - zákon nestanoví lhůtu pro rozhodnutí o sloučení exekucí, soud o něm samozřejmě rozhodne, jen není jisté kdy.
 
Dobrý den,
do jaké doby je možné zaplatit pohledávku, když už přišel papír o zaplombování bytu?
Čekáme na sloučení věcí a nevím, jestli když jednu věc zaplatím hned, jestli bude možné to ještě sloučit, popř. jestli se zbytek věcí cenově sníží.
Ještě by mě zajímalo, jestli je lepší zaplatit dříve než se ustanoví znalec, aby potom nevznikli další náklady.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Pohledávku je možné uhradit do začátku dražebního jednání. Je tedy možné nyní hradit. Pokud jednu z exekucí zcela uhradíte, nebude samozřejmě slučována s jinými exekucemi, úhrada přitom nebrání sloučení zbylých exekucí. Samozřejmě, že je lepší pohledávku uhradit co nejdříve, než vzniknou jakékoliv další náklady.
 
Dobrý den,
je možné odhadnout cenu nákladů, když se musí nejprve určit znalec na byt a asi i jiné věci?
Jde mi o to, jestli se vyplatí počkat na sloučení (bylo podáno zároven s obeznámením o zaplombování a prodeji bytu), nebo bude lepší raději pohledávku uhradit.
Děkuji za odpovědˇ
 
Dobrý den. Cena nákladů exekuce závisí na výši vymáhané pohledávky a provedených úkonech exekutora, tj. teoreticky to možné je. Jelikož však nelze odhadnout, kolik úkonů exekutor při vymáhání učiní, nelze to stanovit přesně.
 
Dobrý den,
teď je zatím cena asi 11000, -
ale vzhledem k tomu, že tam jsou ještě dvě částky skoro ty samé, tak po sloučení by to mohlo rapidně klesnout.
Zajímá mě, jak dlouho může trvat celá procedura, než se začne byt prodávat, aby to nakonec nevyšlo dráž.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Jak dlouho bude sloučení exekucí trvat nelze říct, neboť exekuční řád žádnou lhůtu pro vyhovění návrhu nestanoví.
 
Dobrý den,
a jak dlouho může trvat celý proces než se začne dražit nemovitost?
Samozřejmě jestli to jde obecně říci.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Obecně nelze odhadnout, za jakou dobu dojde k dražbě nemovitosti. Znalci není uloženo, za jak dlouhou dobu má vypracovat odhad ceny nemovitosti, řada skutečností je závislá na nabytí právní moci, tj. na doručení, dražbu lze nařídit nejméně 30 dnů po vydání dražební vyhlášky. Dobu nelze odhadnout ani přibližně.
 
Dobrý den,
při doplacení dluhu je nějaká doba do kdy se zruší plomba na katastru nemovitostí? Nebo může exekutor držet byt jak dlouho chce.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den. Zákonná lhůta pro výmaz exekuce z katastru nemovitostí není stanovena, avšak uhrazením exekuce zaniká právní moc exekučního příkazu, takže exekuci nelze provést.