Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.952

Může dlužník v exekuci odřeknout dědictví?

Odesláno: 
Otevřeno 1186 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Syn je dlužen a má na sebe uvalenou exekuci, jelikož je finančně na tom špatně, tak exekuci splácí nepravidelně.
Chtěl bych vědět, zda v případě úmrtí jednoho z nás rodičů se syn může zřeknout dědictví ve prospěch toho druhého rodiče a za jakých podmínek.

Děkuji Josef
 
Dobrý den. Za dědice ve vlastním slova smyslu považovat jen toho, komu bylo rozhodnutím soudu dědictví potvrzeno nebo kdo se stane nabyvatelem poměrné části dědictví, popřípadě určité hodnoty ze zůstavitelem zanechaného majetku na základě soudem schválené dohody o vypořádání dědictví. Do té doby je nutno osobu ucházející se o dědictví považovat jen za potencionálního dědice, který ještě není nositelem práv a povinností spadajících do dědictví, ale který se jím stane se zpětnou účinností k době zůstavitelovy smrti až na základě výsledku řízení o dědictví. Odmítnutím nebo zřeknutím se dědictví tedy není porušen zákaz nakládání se svým majetkem. Ohledně možností zřeknutí se dědictví nebo odmítnutí dědictví a jejich podmínek se dotaz netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce ODKAZ. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce ODKAZ.