Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.750

Náležitosti exekučního návrhu

Odesláno: 
Otevřeno 1366 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
před více jak rokem jsem byla podvedena na internetu a vznikla mi tím škoda 6.000, - Kč. Obviněná byla odsouzená, ale částku doposud neuhradila. Bylo mi porazeno, abych podala návrh na exekuci. Nevím ale jakým způsobem, a jestli mohu sama, nebo musím za advokátem či exekutorem? U okresního soudu v Chrudimi, kde se celá záležitost řešila mi moc informací nepokyskytli a nevím, zda si s tím sama umím poradit.
Jsem na mateřské dovolené se dvěma dětmi a upřímně nemám finanční prostředky na advokáta. Můžete mi prosím poradit, jak bych takový návrh na exekuci mohla podat? Děkuji Vám I. K.
 
Dobrý den. Návrh na exekuci můžete podat i bez pomoci advokáta. Potřebujete však exekuční titul, tj. rozsudek, kterým byla uložena povinnost k náhradě škody 6.000, - Kč s vyznačením doložky vykonatelnosti - tu Vám vyznačí na rozsudek na soudě, který rozsudek vydal. Náležitosti exekučního návrhu stanoví § 38 exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.) takto: označení exekutora, který má exekuci vést (toho si musíte vybrat sama), s uvedením jeho sídla. Z návrhu musí být dále patrné, kdo ho činí, které věci se týká a co sleduje, a musí být podepsán a datován. Dále musí návrh obsahovat jméno a příjmení účastníků (tj. i osoby, která má uhradit škodu), místo jejich trvalého a popřípadě rodné číslo nebo datum narození účastníků, přesné označení exekučního titulu (rozsudku, tj. který soud jej vydal, spisovou značku a datum, kdy byl vydán), uvedení povinnosti, která má být exekucí vymožena, a údaj o tom, zda, popřípadě v jakém rozsahu povinný vymáhanou povinnost splnil, popřípadě označení důkazů, kterých se oprávněný dovolává. K exekučnímu návrhu je třeba připojit originál nebo úředně ověřenou kopii exekučního titulu opatřeného potvrzením o jeho vykonatelnosti (výše uvedená doložka vykonatelnosti).