Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.589

Dodržování lhůty podle § 68 EŘ exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1585 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v roce 2010 jsem sepsala smlouvu o půjčce s termínem splacení nejpozději do srpna 2013. Jako tzv. záruku (při nesplnění závazku) jsem ve smlouvě požadovala od dlužníka automobil. Půjčku do stanoveného termínu uhradil pouze z malé části. Sepsala jsem tedy 8/2013 s dlužníkem dohodu o uznání závazku a povinnost provést veškeré úkony s přepisem vozidla, což dodržel a nyní jsem vlastníkem vozidla já - od listopadu 2013. Bohužel začátkem roku 2014 jsem se dozvěděla, že na vozidlo je uvalena exekuce (usnesení o nařízení exekuce bylo dlužníkovi doručeno v roce 2012). Napsala jsem tedy exekutorovi Návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. Dle § 68 EŘ je exekutor povinen odpovědět do 15-ti dnů, ale odpověděl až nyní cca po 1/2 roce a můj návrh zamítl s tím, že právní úkon (přepis vozidla) je neplatný, jelikož povinný nemohl v té době (v roce 2013) nakládat s majetkem.
Mám na Vás 2 otázky:
1. Mohu se v žalobě na vyloučení věci bránit smlouvou o půjčce z r. 2010? V té době automobil v exekuci nebyl a v případě nesplacení půjčky byl pro mě tzv. zárukou.
2. Je exekutor povinen dodržet 15-ti denní lhůtu dle § 68 EŘ pro odpověď na návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu?

Děkuji předem za odpovědi.
S pozdravem
 
Dobrý den. Pokud byl automobil v majetku dlužníka a na dlužníka byla nařízena exekuce, byl mu současně vysloven zákaz převádět majetek. Žalobou se proto bránit nemůžete, můžete pouze po dlužníkovi požadovat náhradu škody, pokud dojde k prodeji vozidla. Exekutor je samozřejmě povinen dodržet 15-ti denní lhůtu, jedná se sice o lhůtu pořádkovou, jejíž překročení o několik dnů lze tolerovat, půl roku je však nepřiměřeně dlouhá doba.