Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.588

Exekuce manžela pro dluhy z doby před uzavřením manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1347 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám exekuci ještě před manželstvím, které jsem uzavřela v roce 2013, nastoupila jsem na mateřskou a přišel mi dopis že mi musí vypočítat dávky protože mám exekuci ale z nemocenské mi ji nestrhávali a já ji platila sama a všechno řádně splácím. Je možné aby vzali peníze manželovi který má v péči dceru a kdy můžou zabavit majetek a můžu požádat o nesplácení exekuce z mateřské ale posílat částku takovou jakou chci já? A chci se zeptat jestli někde zjistím kolik exekucí na sebe mám protože mi vznikly exekuce vinou bývalého zaměstnavatele který je ted nezvěstný a já po něm nemůžu nic vymáhat. Děkuji za odpověd.
 
Dobrý den.
1. Podle § 262a odst. 1 občanského soudního řádu lze pro dluhy z doby před manželstvím postihnout pouze majetek v SJM. Odst. 2 pak výslovně upravuje, že mzdu a účet druhého manžela lze postihnout pro dluhy z doby před manželstvím. Lze tedy dovodit, že mzdu a účet manžela nelze exekučně postihnout pro dluhy z doby před uzavřením manželství.
2. K zabavení majetku může dojít po uplynutí lhůty pro dobrovolné splnění exekučně vymáhané povinnosti, tj. 30 dnů ode dne doručení výzvy ke splnění této povinnosti.
3. Můžete exekutora požádat o uzavření splátkového kalendáře, ten však nemá povinnost návrhu vyhovět.
4. Všechny exekuce musí být evidovány v centrální evidenci exekucí: ODKAZ.