Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.207

Exekuce dcery pro dluhy otce

Odesláno: 
Otevřeno 1724 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Byla jsem ted u rodičů a dozvěděla jsem se, že mají exekuci, protože otec nesplácel půjčku a ted má splácet celkem vysokou částku. Doma jsou označené některé věci včetně nábytku. Já už dva měsíce s rodiči nebydlím, ale mám u nich trvalý pobyt. Tímto se Vás chci zeptat, zda jsem taky jako jejich plnoletá dcera (19) a zároveň studentka vysoké školy ohrožena. Jestli mi jako exekuce taková může "sáhnout" na můj osobní účet do mých financí. Bohužel s rodiči nemám dobré vztahy a otec mi dva měsíce odmítá dávat finance. Bohužel mi odmítá dát i na jídlo. Ráda bych na něj podala žádost k soudu o výživné, ale tím, že má exekuci, tak se chci zeptat, jestli je možné, aby mi soud uznal výživné. Bez peněz to nejde, sama se o sebe finančně postarat ještě nedokáži. Co mi můžete poradit?
Předem Vám děkuji za odpověď, budu Vám za ní vděčná ať už bude jakákoliv. Jako dcera, která za nic nemůže, jsem zoufalá z toho pocitu, že jsem na vše sama, aniž bych za něco mohla.
S pozdravem Lucie Vodičková
 
Dobrý den. Exekuce přikázáním pohledávky z účtu je možná pouze proti osobě, která je povinným (dlužníkem), s určitými výjimkami u manželů. Nelze postihnout účet dcery pro dluhy jejího otce. Nařízená exekuce není překážkou podání návrhu na určení výživného soudem. Ovšem pokud by bylo výživné přiznáno, pravděpodobně byste jej s ohledem na situaci Vašeho otce musela rovněž vymáhat exekučně.