Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.061

Exekuce dluhu z odmítnutého dědictví

Odesláno: 
Otevřeno 2161 x
5 odpovědí
 
Usnesení o exekuci a exekuční příkaz z darovací smlouvy zaslány manželovi /v té době osoba duševně nemocná/Exekucí postižen majetek v SJM. Manžel zemřel, jak se vypořádá dluh, když soud rozdělil SJM tak, že mi připadla 1/2 nemovitostí druhá manželovi a celý dluh byl v dědictví. Dědictví jsem se vzdala. Další dědicové dali dědictví k likvidaci. Po více jak 11 letech mi přišel exekuční příkaz na celý dluh po manželovi a jsem osoba povinná Je to možné. Děkuji
 
Dotaz je nesrozumitelný. Zkuste podrobněji popsat všechny okolnosti.
 
Manžel podepsal darovací smlouvu na 120.000, -DM bez mého souhlasu, dárce chtěl peníze zpět, peníze manžel investoval, probíhaly soudní jednání, kdy byl manžel povinen vrátit dar. Nestalo se, byl vydán exekuční p říkaz na nemovitost v SJM /manžel byl v té době již osobou duševně nemocnou/ následně zemřel, proběhlo dědické řízení, dědictví jsem odmítla, /rovněž i dcery/jako dědicové byli určeni vnoučata. Ti dali dědictví na likvidaci, byla provedena konvokace věřitele. Takže oprávněný by měl dostat výtěžek z exekuce. Soud ale rozdělil SJM tak, že 1/2 nemovitosti zůstala mne druhá manželovi a dluh připadl manželovi. Po 11 letech od zahájení exekučního řízení mi od exekutora přišla změna osoby povinné a to jsem já. Exekuční příkaz je vystaven proti mrtvému manželu za mé účasti. Dotaz je, zda je to možné, není zde promlčecí 10 letá lhůta, kdy oprávněná mohla znovu zahájit řízení proti mé osobě. Nebo jak se postupuje když je souběh exekuce a dědického řízení, když zemře povinný po vydání exekučního příkazu a zda povinný musí usnesení o exekuci dostat do vlastních rukou /v roce 2002/ a pokud povinný je již osobou jednající v duševní poruše, zda je usnesení o exekuci platné. A ještě ke mne, když na mne nebyl postoupen exekuční titul v dědickém řízení, jsem já osobou povinnou bez nalézacího řízení. Děkuji
 
Pokud Vám bylo doručeno usnesení o změně osoby povinné, znamená to, že vstupujete do exekučního řízení vedeného proti Vašemu manželovi a musíte přijmout takový stav řízení, jaký v době Vašeho vstupu do řízení je. Toto je ovšem možné pouze v případě, že notář nebo jiný příslušný státní orgán vydal listinu, která tento přechod potvrzuje. Proto navštivte exekutorský úřad a nahlédněte do spisu, čímž zjistíte, proč k tomuto přechodu došlo. V tomto případě by se neuplatnila žádná promlčecí lhůta, neboť řízení stále běží (pokud však nebyla původní exekuce v mezidobí ukončena). Toto je i odpověď na otázku, zda jste osobou povinnou bez nalézacího řízení. V roce 2002 se usnesení o exekuci doručovalo do vlastních rukou. Ohledně duševní poruchy - pokud duševní porucha znemožňovala povinnému chápat smysl řízení, jednalo se o překážku řízení a toto mělo být do jejího odstranění přerušeno.
 
Změna byla provedena na návrh oprávněné, může tedy exekutor na návrh oprávněné změnit exekuční příkaz, kde vystupuje jako povinný můj manžel/mrtvý/ za mé účasti bez nalézacího řízení. Usnesení o exekuci musí být doručeno do vlastních rukou, nelze tudíž doručit fikcí - jedná se o rok 2002?
děkuji
 
Ano, je možné, aby byla vedena exekuce proti jiné osobě než povinnému tím, že na tuto osobu přejde povinnost z exekučního titulu. Je ovšem třeba zjistit, kdy a jak na Vás tato povinnost přešla. Obecně si nedovedu představit jiný způsob, než dědické řízení nebo rozvodové, ovšem pokud byla provedena likvidace dědictví a při vyrovnání majetku přešel dluh na manžela, nevidím jiný zákonný důvod. I při doručování do vlastních rukou je možné uplatnit fikci doručení, v roce 2002 toto upravoval § 46 odst. 4 občanského soudního řádu, podle kterého bylo možné zásilku uložit a adresáta vyzvat, aby si ji vyzvedl, pokud si ji nevyzvedl do 10 dnů, považovala se poslední den lhůty za doručenou.