Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.038

Exekuční vymáhání výživného

Odesláno: 
Otevřeno 1592 x
4 odpovědi
 
Prosím o radu. Otec dospělé dcery dluží na výživném cca 100000Kč. Podán návrh na exekuci (7/2013), zároveň podán návrh na exekuci pro mladší, nezaopatřenou dospělou dceru. Dlužná částka pro mladší dceru vymožena, má být placeno takto i výživné na další období. údajně obstaveny účty otce, majetek ve SJM (dům Praha 6). Jak je možné, že výživné pro mladší dceru jí na účet dosud nepřišlo (exekuce proběhla v 2013), nyní se z obstaveného účtu otce objevila částka neodpovídající výživnému, bez údaje o platbě na účtu mém (jsem matka). Navíc od exekutora starší dceři dorazilo oznámení, že se dosud nepodařilo nic vymoci a že může exekuci zastavit. jednání exekutora je takto v pořádku? Na dům je uvalena exekuce i pro jiné pohledávky, ty však průběžně mizí z katastru (OZP, Sosiální, nově Hlavní m. Praha). Výživné by mělo být vymoženo přednostně, je to tak? Tedy, jak má postupovat mladší dcera v případě nezasílání určeného výživného na její účet, když je stanovena exekuce? Jak má postupovat starší dcera, když se za téměř rok nepodařilo dluh vymoci? Otec je lékař-ortoped, pracuje v soukromé ambulanci, platí leasing na Volvo, platí si sestru, pronájem, členství v golfovém klubu. Děkuji
 
Pokud byla dlužná částka pro mladší dceru vymožena, musí o její úhradu zaurgovat exekutora a případně na jeho postup podat stížnost k exekutorské komoře.
Ohledně zastavení vymáhání výživného pro starší dceru - zřejmě máte na mysli situaci, kdy byla prováděna exekuce srážkami ze mzdy. V tomto případě je opravdu možné zastavit exekuci srážkami ze mzdy, pokud povinný po dobu jednoho roku nepobírá mzdu buď vůbec nebo alespoň v takové výši, aby z ní mohly být srážky prováděny. V ostatních způsobech výkonu exekuce však toto ustanovení neplatí a zastavuje se se souhlasem oprávněného, tedy Vaší dcery.
Jestliže z katastru průběžně mizí exekuce pro jiné pohledávky, nemusí to znamenat, že byly exekučně vymoženy, ale že je povinný (nebo jiná osoba) uhradil včetně všech nákladů exekuce a exekuce tak byla ukončena. To by mohlo znamenat, že povinný má peníze tzv. bokem (např. v soukromé ambulanci dostává peníze částečně načerno).
Starší dcera může podat trestní oznámení pro TČ zanedbání povinné výživy, pro který platí zvlášní ustanovení o povinné lítosti. Toto ustanovení umožňuje pachateli činu zbavit se trestní odpovědnosti, pokud doplatí dlužnou částku dříve, než bude vyhlášen rozsudek.
 
Starší dcera-exekuce nabyla právní moci, nevymoženo nic (od 7/13), srážkami ze mzdy prováděna nebyla. Částka k exekuci je 100000Kč. Otec pracuje jako soukromý ortoped nepřetržitě. Dcera je již zaopatřená, pracuje. TČ zanedbání povinné výživy má jakou promlčecí dobu? Proč exekutor nabízí zastavení exekuce, jsou-li jiné pohledávky hrazeny?
Mladší dcera-z účtu otce má být exekučně strháváno měsíční výživné a zasíláno na dcery účet. Toto se od podzimu 2013 ještě nestalo. Naopak z "obstaveného" účtu přišla jakási nekomentovaná částka na účet matky.
Má tedy dcera podat stížnost? Kam? Děkujeme.
 
Promlčecí doba TČ zanedbání povinné výživy jsou 3 roky. Proč exekutor nabízí zastavení exekuce Vám musí zodpovědět exekutor, může se jednat o důvod podle § 268 odst 1 písm. e) občanského soudního řádu: průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů. Jsou-li jiné pohledávky hrazeny, nemusí to mít s exekutorem nic společného, neboť jak jsem již uvedl, je-li pohledávka uhrazena, exekuce se zastavuje. Pokud tedy po nařízení exekuce dojde k uhrazení pohledávky (bez exekučního vymožení) bude exekuce zastavena. Exekutor s tím nemá nic společného. Stížnost lze podat k Exekutorské komoře ČR - Na Pankráci 1062/58,14000 Praha 4.
 
Děkuji, vznášíme dotaz na exekutora. VK