Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.440

Úhrada exekutorovi za již splacenou pohledávku před vydáním ex.příkazu

Odesláno: 
Otevřeno 1545 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
na jakou částku (odměnu) za provedení exekuce z platu manželky povinného má nárok exekutor, byla -li dlužná částka již před vydáním Rozsudku na zaplacení pohledávky plně uhrazena formou dohodnutého splátkového kalendáře. I přes toto uhrazení následovaly exekuční příkazy, již ne pro dlužnou částku, ale pro úroky z prodlení. Tyto úroky však vymáhající strana nepožaduje a zastupující právník od ní dostal pokyn, aby zastavil exekuci, co se týká úroků z prodlení, což učinil a oznámil nám, že exekuce tedy bude nadále vedena pro náklady nalézacího řízení a pro náklady exekuce. Jaké jsou tedy tyto náklady a nalézací řízení z nulové dlužné částky, která byla nesprávně vymáhána ne chybou z naší strany? Z čeho plyne odměna exekutora? Je nutné zažalovat vymáhající stranu pro vedení exekuce proti dlužníkovi nebo se pouze domluvit s exekutorem?
Dále bych prosila o informaci, zda je možné zablokovat neexistující smlouvu na penzijní připojištění, jak je uvedeno v ex. příkazu namísto smlouvy existující. Platí tato chybná blokace? Děkuji.
 
Dobrý den. Skutečnost uhrazení dlužné částky měla být uplatněna v nalézacím řízení, potom by Vám žádné náklady nalézacího řízení nevznikly. Náklady tedy nejsou počítány z nulové částky, jejich výše je uvedena v rozsudku. Odměna exekutora plyne z vymožené částky, minimálně činí 3.000, - Kč. Proč chcete žalovat vymáhající stranu? Pokud nebyly uhrazeny náklady nalézacího řízení a úroky z prodlení, byla exekuce nařízena právem. Pouze v případě, kdy jste neměla možnost jednat v nalézacím řízení, měla byste nárok využít mimořádné opravné prostředky a dosáhnout tak zrušení exekučního titulu. Poté by Vám musely být všechny dosud vymožené částky vráceny. Samozřejmě, že nelze zablokovat neexistující smlouvu, pokud se však jedná pouze o chybu v psaní, je blokace platná.
 
Dobrý den, ještě pro upřesnění, exekutor ale od nás žádnou částku za celé exekuční období (2009-2014) nevymohl, pohledávka byla uhrazena ještě před vydáním rozsudku soudu o jejím uhrazení i úroky jsou nulové (žalující strana žádné úroky nepožaduje, doloženo písemně a oznámeno právním zástupcem na ex. úřad). Přesto mu za neuskutečněnou exekuci náleží odměna v min. výši 3000, -Kč? Je to tedy proto, že zde zůstala tzv. úhrada za nalézací řízení? Kdo měl skutečnost uhrazení dlužné částky uplatnit v nalézacím řízení – vymáhající strana (jejich právní zástupce) nebo ten, kdo částku již uhradil? V nalézacím řízení jsem neměla žádnou možnost jednat, neboť mě soud s ničím neoslovil, rozsudek na mé jméno a mou adresu nepřišel a neměla jsem tudíž ani možnost event. náklady nalézacího řízení včas uhradit (za manžela), nikdo mě k tomu nevyzval. Celou záležitost bych řešila už dávno. Měla jsem potvrzení firmy o zaplacení již v roce 2008, a považovala díky splátkovému kalendáři věc za dořešenou. Proto mě překvapilo, že mi přišla v dubnu 2014 exekuce na můj plat, strhává se mi přes 10000. Nevím, zda mohu zažalovat vymáhající stranu, která nechala danou věc u soudu a včas ji po domluvě splátek nestáhla (tudíž vznikl rozsudek na zaplacení dlužné částky a poté exekuční příkaz), splátky byly domluveny půl roku před soudním jednáním a včas hrazeny. Ze strany firmy jsem předpokládala pouze úhradu 0,5 promile z nesplacené faktury ke dni splatnosti dle údajů na faktuře, a dále event. jejich soudní výlohy, to však v potvrzení z února 2009 firma nepožadovala. Mohu vůbec já, jako manželka dlužníka, až nyní využít mimořádné opravné prostředky a dosáhnout tak zrušení exekučního titulu vůči mně? Děkuji.
 
Dobrý den. Pokud nebyly uhrazeny náklady nalézacího řízení a byla proto zahájena exekuce, exekutorovi vzniká nárok na odměnu a náhradu nákladů. Uvádíte, že náklady nalézacího řízení nebyly včas uhrazeny, proto byla exekuce nařízena oprávněně. Uhrazení dlužné částky měl samozřejmě uplatnit žalovaný. Žalovaným byl Váš manžel? Soudím podle Vaší poznámky (za manžela). Pokud ano, nemůžete využít mimořádné opravné prostředky Vy, ale on. Samozřejmě máte nárok na náhradu škody, která Vám byla nařízením exekuce způsobena, ovšem vůči Vašemu manželovi, který svou procesní pasivitou způsobil vydání rozsudku, který ukládal povinnost k úhradě již zaplaceného plnění. Váš manžel však nebude mít možnost využít mimořádných opravných prostředků, pokud byl o zahájení řízení vyrozuměn, ale nijak procesně nejednal, ačkoliv by mohl.
Můžete podat trestní oznámení pro podvod podle § 209 odst. 1 trestního zákoníku a v trestním řízení vznést požadavek náhrady škody.
 
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď,
ano, žalovaným byl manžel. O podání žaloby u soudu jsem se dověděla až v 7/2008, když jsem na soudu zjišťovala informace o podáních žalob na manžela. Proto byl ihned domluven splátkový kalendář (domluvil manžel), peníze jsem tam pravidelně posílala z mého účtu do 12/2008, asi jsem tedy nesprávně předpokládala, že uhrazením této pohledávky již nemůže dojít k následné exekuci (jak mi poradili na soudě - abychom domluvili splátky a já tak vše zachránila a jak bylo také domluveno s firmou). Od právního zástupce firmy nyní vím, že v této věci byl nejdříve vydán dne 29.10.2007 platební rozkaz s tím, že tento byl následně usnesením soudu ze dne 3.3.2008 zrušen, neboť se jej nepodařilo doručit žalovanému. Následně prý soud vyzval žalovaného (manžela), aby se k žalobě ve lhůtě do 30 dnů vyjádřil, avšak toto prý neučinil, a tak soud rozhodl ve věci rozsudkem pro uznání ze dne 22.1.2009. Z Vašeho vyjádření tedy chápu, že manžel měl upozornit soud ještě v roce 2008, že má domluvený splátkový kalendář, který plní, a poté, že již dlužnou částku zaplatil. a nespoléhat na firmu a tím by nedošlo k danému rozsudku? Nebráním jeho pasivitu, ale nevím, jak mohl vědět, že firma nedodržela domluvu ohledně splátek a stažení od soudu. Já mám tento rozsudek k dispozici až od května 2014, což mi asi není nic platné, podle toho, co píšete. Kdo by po podání trestního oznámení a event. odsouzení poté hradil všechny jeho exekuce?? Zase já?? Děkuji.
 
Dobrý den. Ano, Váš manžel měl před vydáním rozsudku soudu sdělit, že pohledávka je (zčásti) uhrazena pravidelnými splátkami. Že firma nedodržela domluvu ohledně splátek měl vědět z žaloby, ke které se měl vyjádřit a z toho, že řízení nebylo zastaveno. Manželovi exekuce si musí hradit prioritně manžel, ovšem podle § 262a občanského soudního řádu lze postihovat i Vás.