Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.906

Exekuce movitých věcí jiné osoby v bydlišti dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1232 x
3 odpovědi
 
Dobrý den. V současnosti obývám s přítelkyní dvě místnosti nemovitosti patřící mým rodičům. Uvedená přítelkyně má bohužel exekuce z dob podnikání se svým bývalým manželem. V této věci dokonce již proběhlo i insolvenční řízení, které bylo ukončeno před dvěma lety pro nemajetnost. Její dluhy jsou v současnosti uspokojovány zatím jen srážkou ze mzdy. A zde je můj dotaz. Vzhledem k výše uvedenému nemá přítelkyně již žádný majetek a jak se bránit v případě, že exekutor nařídí exekuci zabavením jejich možných movitých věcí v místě našeho společného bydliště, kde však ve skutečnosti žádný majetek nemá a ve kterých prostorách domu může exekutor provést soupis věcí, neboť jak jsem uvedl obýváme jen dvě místnosti domu a zbývající obývají mí rodiče. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den. V případě, že dojde k mobiliární exekuci, lze již při provádění soupisu vznášet námitku vlastnického práva jiné osoby. Pokud budou věci přesto pojaty do soupisu, je nutné k příslušnému exekutorskému úřadu podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, který je nutno doložit důkazy. Návrh je nutno podat do 30 dnů ode dne, kdy se vlastník věci o soupisu dozvěděl. Pokud exekutor návrhu na vyškrtnutí věci nevyhoví, bude nutné podat žalobu na vynětí věci podle § 267 občanského soudního řádu, ke žalovaným bude osoba oprávněná (ten, kdo exekuci navrhl).
 
Děkuji, ale prosím ještě o radu v druhé části otázky, tedy ve kterých prostorách domu může exekutor provést soupis věcí, kdy obýváme jen dvě místnosti domu a zbývající obývají výlučně mí rodiče. Děkuji.
 
Exekuci prodejem movitých věcí lze provést všude tam, kde lze důvodně předpokládat výskyt věcí v majetku dlužníka. Pokud jsou v domě stavebně oddělené bytové jednotky, nelze důvodně předpokládat výskyt těchto věcí v jiných bytových jednotkách než těch, které obývá dlužník. Pokud nejsou, lze výskyt věcí očekávat ve všech společných prostorách domu.