Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.748

Předmanželská smlouva kvůli dluhům jednatele zaniklé obchodní společnosti

Odesláno: 
Otevřeno 264 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
V září 2023 máme mít svatbu a nastávající manžel nyní řeší problémy s bývalým zaměstnáním, kde byl veden jako jednatel. Jedná se o neplacení odvodů za zaměstnance. Při odchodu ze zaměstnání (únor 2023) mu bylo řečeno, že je vše zaplaceno, tak jak má být a firma je nyní již prodána. Teď vyšlo najevo, že účetní lhal, není toho zaplaceno spoustu a dokonce falšoval manželovy podpisy. V této věci již podnikáme právní kroky. Avšak v případě prohry soudního sporu by manžel pravděpodobně musel zaplatit poměrně velkou částku, přece jen byl jednatelem. Jelikož výsledek budeme znát až po svatbě, mám obavy, aby případný dluh nebyl brán již jako společné jmění manželů. Manželův právník řekl, že je předmanželská smlouva v tomto případě zbytečná. Je tomu tak? Případně na koho se obrátit s žádostí o vytvoření takové předmanželské smluvy? Děkuji, K. H.
 
Dobrý den,

dluhy vzniklé před sňatkem nespadají do společného jmění manželů (SJM). To znamená, že vymáhat je věřitelé mohou pouze po dlužníkovi (manželovi). Pokud by však manžel nebyl schopen své dluhy uhradit, může být exekučně postižen i majetek spadající do SJM, a to do výše vypořádacího podílu, pokud by bylo SJM rušeno - viz § 732 občanského zákoníku (to nemusí být přesně polovina, neboť při vypořádání SJM se započítávají vnosy jednoho manžela ze svého výlučného majetku do SJM, investice ze SJM do výlučného majetku jednoho z manželů apod.).
Pokud byste se tedy obávala postižení majetku v SJM (již teď víte, že manžel by neměl prostředky na případné uhrazení dluhu), pak lze uzavřít předmanželskou smlouvu (smlouva o manželském majetkovém režimu odlišném od režimu zákonného dle § 716 občanského zákoníku), která musí mít formu notářského zápisu. Ve smlouvě si můžete sjednat režim oddělených jmění, kdy SJM vůbec nevzniká, či režim zúžení rozsahu společného jmění (vyjmutím hodnotných věcí ze SJM, a to i těch v budoucnu nabytých).

Smlouvu o manželském majetkovém režimu je nanejvýš vhodné nechat zaspat do Seznamu listin o manželském majetkovém režimu vedeným Notářskou komorou České republiky. Tento seznam je veřejně přístupný přes web notářské komory a jsou tak účinné i vůči třetím osobám (věřitelům), kteří se následně nemohou bránit tím, že jim obsah smlouvy nebyl znám.