Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.191

Stavební dozor investora - odpovědnost dozoru za škodu (špatně udělané základy domu)

Odesláno: 
Otevřeno 328 x
1 odpověď
 
Stavím rodinný dům svépomocí, bez generálního dodavatele. Mam projekt, skupinu lidí, kteří umí stavět, a zajistil jsem si stavební dozor.

Během realizace základů došlo k chybám, které jsem odhalil pozdě. Stavební dozor trval na tom, že je vše v pořádku. Když jsem přivolal autorizovaného statika, ten potvrdil mé obavy - chyby jsou vážné. Mezi jinými se jedná o špatně realizovanou základovou spáru s chybou v rozměrech, na základě které bylo provedeno ztracené bednění. Podle závěru statika je nutné provést průzkum a následně opravu, případně předělat základy od začátku. Stavba je zastavena již 6 týdnů, oprava může trvat další měsíc a může stát stovky tisíc korun. S prodlením stavby mi vznikají další náklady a komplikace. Se stavebním dozorem se chci soudit, protože neplnil své funkce. Stavební deník nebyl veden, i přesto, že ho měl kontrolovat. Jak mám postupovat a na koho se obrátit?
Ještě upřesnění - smlouvu s ním mám schválenou pouze textově (e-mailem), fyzicky podepsanou nemám (ani sken). Platil jsem na základě faktur. Ve smlouvě je věta, která říká, že příkazník hradí škodu pouze do výše přijaté úplaty, což v mém případě je pouze 40 tis. korun. Můžu od nej i přes to získat více?
 
Dobrý den.

Váš dotaz vyžaduje pečlivější zpracování nebo dohledání konkrétní právní normy (což vyžaduje více času), z toho důvodu si ho dovolím přesunout do klasického odpovídání (ne online chatu).
Odpověď na něj Vám přijde do emailové schránky, kterou jste zadal/a ve formuláři.
Děkuji za pochopení.