Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.656

Dítě v nemocnici - mohou rodiče odjet na dovolenou do zahraničí (nebude zákonný zástupce dítěte v ČR)

Odesláno: 
Otevřeno 319 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dcera (15 let) nastupuje nyní 24.7.2023 hospitalizaci v nemocnici v ČR na několik týdnů. Můžeme my jako rodiče následně 26.7. vycestovat do zahraničí (Turecko) na týdenní dovolenou?
V ČR tak nezůstane žádný její zákonný zástupce. Nedopustíme se vycestováním z ČR protiprávního jednání (trestný čin, přestupek)? Děkuji
 
Dobrý den,

existuje trestný čin ohrožování výchovy dítěte, kterého se rodič dopustí, „jestliže závažným způsobem poruší svou povinnost o ně pečovat nebo jinou svou důležitou povinnost vyplývající z rodičovské zodpovědnosti“. Pokud zajistíte jinou osobu (babičku apod.), která bude po dobu Vaší dovolené k dispozici, kdyby byla například dcera nečekaně z nemocnice propuštěna, nemůžete se dle mého názoru dopustit zanedbání péče. Doporučuji sepsat s osobou, která zajistí po dobu vaší nepřítomnosti péči, písemnou dohodu a alespoň její kopii a telefonní konkakt doložit i při příjmu k hospitalizaci. Ideálně se v nemocnici dopředu telefonicky informujte, co v takovém případně vyžadují zajistit a doložit.