Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.092

Pronajem, priblem, výpověď

Odesláno: 
Otevřeno 191 x
4 odpovědi
 
Dobrý den, mám problém s exmajitelem bytu v kterem jsem měla pronájem.
Jedna se o toto: 5.10.2021 mi volal projimatel a rekl mi ze mame co nejdříve opustit byt. Mam na to i svedky jelikoz jsem mela volání nahlas. Poslala jsem mu na to zpravu na wathsapu ze uz hledame a ze snad do konce roku neco najdeme. Ubehlo nekolik mesicu a ja konecne nasla. Jelikož jsem samozivitelka nemam moc penez. Kdyz jsem oznamila ze si ma majitel prijit převzít byt, odmítl, sproste mi vynadal a zacal vyhrožovat a ze nemam nic na papíře, ale i on nema podepsanou najemni smlouvu z me strany. Musím priznat ze jsem si ji pro sebe podepsala a odnesla na uraf kvůli prispevku na bydlení, ale majitel nevyzafoval, vse mi totiž poslal emailem. Posledni nájemné jsem mu poslala ve výše uvedenych dnu kolik jsem byla jseste v byte a odecetla jsem si jeste kauci. Potom jsem na majitele prevedla energie coz odmitl, takze je mam porad na sebe. Další den jsem ho upozornila ze mu je v tomto případě budu muset odpojit. Další den mi prislo toto od jeho pravnicky. Bohužel nemam penize na to abych to takto řešila a nevim co dál. Brala jsem jeho vyhození závazně. Muzete mi prosim poradit co dále.
 
Dobrý den,

pokud dobře chápu, tak majitel nájemní smlouvu podepsal a zaslal Vám ji elektronicky, přičemž nevyžadoval, abyste mu ji zasílala podepsanou Vámi zpět. Zákon vyžaduje písemnou formu nájemní smlouvy podepsanou oběma stranami. Obávám se však, že soud by posoudil nájemní smlouvu jako platně sjednanou ve znění, v jakém Vám byla pronajímatelem předložena, vzhledem k faktickému chování stran, kdy Vy jste byt užívala a hradila nájemné dle smlouvy, převedla si na sebe energie, a pronajímatel Vás nechal byt užívat a přijímal platby. Výpověď daná telefonicky nemůže být platná (nepředpokládám, že máte v nájemní smlouvě ujednáno telefonické vypovězení smlouvy bez písemného vyhotovení) a Vy jste nebyla povinna ji respektovat. Majitel Vám měl dát výpověď řádně písemně dle znění zákona či smlouvy. Z Vašeho dotazu nevyplývá, co bylo obsahem sdělení právničky pronajímatele. V každém případě, pokud jste pronajímateli nezaslala řádnou výpověď, pak nájemní smlouva, jestliže např. již neuplynula doba, na kterou byla sjednána, nadále trvá a vy jste povinna hradit nájemné. Doporučuji Vám tedy ihned pronajímateli zaslat písemnou výpověď z nájmu (alespoň doporučeně) v souladu se smlouvou či zákonem, kdy nájem skončí ke dni uplynutí výpovědní lhůty (zpravidla dvouměsíční).
 
Výpověď jsem mu poslala dohodou ke 24.2, ale on ji nepřijal, takze vlastně ani nevím zda teda běží ta měsíční
 
Dobrý den,

bohužel Váš návrh na ukončení nájemní smlouvy dohodou není platný, pokud pronajímatel dohodu nepodepíše. Postupujete tedy jak jsem výše uvedla, řádným zasláním Vaší jednostranné výpovědi na kontaktní adresu pronajímatele dle smlouvy, a to alespoň doporučeně, (případně s poznámkou nevracet a vhodit do schránky), kdy obecně lze zásilku považovat za doručenou, pokud se tzv. dostala do sféry dispozice adresáta.