Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.223

Prace pro zamestnavatele v EU, pobyt v CR

Odesláno: 
Otevřeno 141 x
4 odpovědi
 
Přeji pěkný den, mám dotaz ohledně hlavního zaměstnaneckého poměru v jiné zemi EU, s níž má ČR uzavřenou dohodu o dvojím zdanění. Práce bude vykonávána vzdáleně. Zaměstnavatel bude odvádět daň, zdravotní, sociální v dané zemi. Já budu daňový resident v ČR, neboť´ zde budu pobývat více než 183 dní v roce. Pochopila jsem, daňové přiznání podám v ČR a zřejmě i zemi zaměstnavatele. Daně odvedené v zemi zaměstnavatele se započítají do daní v ČR. Pokud by daňové plnění mělo být vyšší v ČR, doplatím rozdíl. Pokud nižší, zřejmě mi nikdo nic nevrátí? Nicméně si nejsem jista, jak se toto bude řešit se zdravotním pojištěním? Jak se toto bude bude řešit se sociálním pojištěním? Děkuji vřele za pomoc.
 
Dobrý den,

bezplatná právní poradna se zabývá pouze českým právem, pokusím se Vám tedy odpovědět pouze obecně. Pokud jde o způsob zdanění příjmů, pak záleží na znění konkrétní dvoustranné dohody o zamezení dvojího zdanění (některé ze smluv mohou považovat za tzv. fiktivní daňový domicil zemi, v níž pobíráte celý nebo téměř celý svůj příjem). Oblast zdravotního a sociálního pojištění pak upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009 ze dne 16. září 2009, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení (ES) č. 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, např. zde: https://www.mpsv.cz/web/cz/koordinacni-narizeni-c.-883-2004-a-987-2009-platna-od-1.-5.-2010.
 
Děkuji vřele za odpověd´. Smlouvu mezi oběma státy o zamezení dvojího zdanění si prostuduji. Kam by jste mi doporučili se obrátit ohledně zdravotního a zdravotního pojištění nad rámec uvedené legislativy? Předpokládám, že nejsem první, která řeší podobný případ, zvlášt po pandemii, kdy mnoho lidí nemohl migrovat a tudíž pracovali vzdáleně.
 
Pokud jde o zdravotní pojištění, pak Vás mohu odkázat na webové stránky Centra mezistátních úhrad http://www.cmu.cz/cs/, kde se dočtete více informací o zdravotním pojištění a poskytování zdravotní péče v rámci členských zemí Evropské unie. Dále samozřejmě vše komunikujte se svou zdravotní pojišťovnou. V evropské unii platí princip jednoho pojištění, proto jste vždy pojištěna v jednom státě, kde si u pojišťovny vyžádáte evropský průkaz zdravotního pojištění, na základě kterého máte v ostatních státech nárok na nezbytné ošetření.
Pokud jde o sociální pojištění, pak si prostudujte web České správy sociálního zabezpečeníhttps://www.cssz.cz/urceni-statu-pojisteni-mezinarodni-smlouvy, dále také web:
https://www.cssz.cz/urceni-statu-pojisteni-mezinarodni-smlouvy.