Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.125

Nepracovní úraz ,řešený policií

Odesláno: 
Otevřeno 697 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, po napadaní jsem byl 3 dny na neschopence a na personálním oddělení mi bylo sděleno že pokud to řešila policie nedostanu za neschopenku nic dokud jim nepřijde od policie vyrozumění, policie ale zaměstnavateli prý nic posílat nebude, posílá to pouze na čssz. Bylo mi řečeno abych dostal proplacené ty dny at za škrtnu že to policie neřešila jinak že nic neuvidím ale policie prý zašle zprávu na čssz, bohužel už jsem se večera nestihl na čsssz dovolat a v po. ráno po mě chtějí vyplněný papír o úrazu. Ano vím že je možnost krácení jelikož jsem měl alkohol ale byl jsem napaden a okraden o mobilní telefon žádná klasická rvačka, tak nevím jestli by se mi to mělo krátit? Co teda mám dělat? Nevím jaký bych mohl mít pak zbytečně postih když zaškrtnu že to policie neřešila a má účetní pravdu že peníze už neuvidím? děkuji
 
Dobrý den,

z Vašeho dotazu nevyplývá, kdo po Vás do pondělí žádá vyplnění Záznamu o úrazu. Zaměstnavatel nemá zákonnou povinnost vyplnění Záznamu o mimopracovním zajišťovat, byť to v praxi zaměstnavatelé běžně vyplňují či požadují po zaměstnanci vyplnění. Jestliže o to žádá zaměstnavatel, můžete vyplnění Záznamu odmítnout (zaměstnavatel mimo jiné může porušovat GDPR, pokud by záznam uchovával) s tím, že si ho buď vyplníte sám (on-line lze zde https://eportal.cssz.cz/fas/formservice/filler.open?DocID=440907792) a zašlete jej na OSSZ. Povinnost vyžádat si přímo od zaměstnance záznam (nikoli přes zaměstnavatele) má totiž pouze místně příslušná OSSZ. Pokud jde o možné krácení nemocenské dávky na polovinu, pak pokud šlo skutečně o napadení, tj. loupež s ublížením na zdraví, je to tak uvedeno i v Záznamu Policie ČR, nejedná se o případ krácení dávky. Nešlo tak o přímý následek Vaší opilosti a k přepadení by s velkou pravděpodobností došlo i kdybyste alkohol nepožil. Zapření šetření incidentu Policií ČR v Záznamu o úrazu Vám nedoporučuji.
 
Ano zaměstnavatel po mě chce v pondělí vyplněný záznam o úrazu. V pondělí zavolám teda ještě na čssz a vyplním online ten formulář, děkuji za info.