Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.693

Věcné břemeno na dobu určitou - umožňuje nový občanský zákoník 2014?

Odesláno: 
Otevřeno 6898 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1. - Zajímalo by mě, zda je možné do Smlouvy o zřízení věcného břemene užívání pozemku uvést dobu trvání s určitým datem, nebo musíme pak zvlášť podat žádost o zrušení věcného břemene (z katastru nemovitosti). Jak máme postupovat a jaké jsou poplatky za zrušení.

2. - Ochranné pásmo kolem kanalizační stoky je dáno zákonem dle §23 odst. 5 zákona 274/2001 SB. Ochranné pásmo kanalizace do průměru 500 mm je 1,5 m na každou stranu od vnější líce kanalizační stoky. Je možné, aby obec stanovila ochranné pásmo na 1 m při výplatě za věcné břemeno?

Děkuji
 
Dobrý den,
věcné břemeno neboli služebnost může být zřízeno na dobu určitou i neurčitou. Svojí podstatou právního vztahu se převážně zřizuje na dobu neurčitou, ale není vyloučeno zřídit služebnost na dobu určitou, kdy bude mít časový úsek, na které bylo věcné břemeno zřízeno povahu lhůty omezující trvání práva. Po uplynutí doby, na kterou bylo věcné břemeno zřízeno, se provede výmaz na základě ohlášení vlastníka či jiného oprávněného katastrálnímu úřadu týkající se nemovitosti. Oznámení změny není zpoplatněno.

Vymezení ochranného pásma jak uvádíte je stanoveno zákonem. Při postupu při oceňování věcného břemene může dojít k odchýlení od právní úpravy, ale vždy v mezích zákona. V tomto případě, by Vám pověřený pracovník obce měl vysvětlit, na základě jaké skutečnosti došel k závěru, že ochranné pásmo je pouze 1 m na každou stranu od vnější líce stěny kanalizační stoky. V opačném případě trvejte na vzdálenosti 1,5 m, neboť fakticky v tomto rozsahu dochází dle zákona k omezení Vás jako vlastníka nemovitosti.

Více o právech odpovídajících věcnému břemeni se dozvíte zde: ODKAZ