Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.992

trestní oznámení za zpronevěru

Odesláno: 
Otevřeno 1284 x
4 odpovědi
 
Dobrý den. Bylo na mě podané trestní oznámení za zpronevěru sázkovou kanceláří Tipsport. Jde o to, že jsem byl přihlášen na svém herním účtu a v historii transakcí jsem kliknul na storno výplaty na účet u několik měsíců staré transakce a peníze mi byly připsány na můj herní účet. Myslel jsem si, že jsem si peníze zapomněl vyplatit a proto jsem chvilku poté peníze vsadil na konkrétní zápas, který nevyšel. Po nějaké době se můj herní účet dostal do mínusu (odečetli prohranou sázku i stornovanou výplatu) a tipsport se mi ozval, že mám do 10 dnů peníze na účtu dorovnat. To se mi nelíbilo a tak jsem odpověděl, že to bylo jejich chybou, uvedli mě v omyl a ke škodě podle mě nedošlo, když jsem si peníze nevyplatil. Pak poslali předžalobní výzvu a teď podali trestní oznámení a mám jít k výslechu. Jedná se o částku cca 18000 Kč. Hrozí mi nějaký postih a jak mám postupovat? Děkuji.
 
Dobrý den,

pokud vše správně chápu, pak jste vsadil částku, která nebyla Vaše a tím jste se neoprávněně obohatil. Škodu jste způsobil tím, že jste s danou částkou disponoval - vsadil ji. Doporučuji Vám tedy tuto částku co nejdříve Tipsportu vrátit. V rámci trestního řízení však vrácení škody nemá vliv na případnou trestnost Vašeho jednání - tedy, že jste si úmyslně ponechal finanční částku, která nebyla Vaše i poté, co jste zjistil, že nešlo i Vaše peníze (nejpozději v době, kdy Vás na to Tipsport upozornil).
 
Znamená to, že i kdybych škodu uhradil tak věc půjde k soudu? Nebo policie může ukončit trestní stíhání?
 
Dobrý den,

na trestný čin zpronevěry se nevztahuje institut tzv. účinné lítosti - tedy že trestnost činu zanikne, jakmile pachatel zamezí škodlivému následku (§ 33 trestního zákoníku). Uhrazení škody však může přispět k tomu, aby orgány činné v trestním řízení rozhodli např. o tzv. odklonu od trestního řízení, kdy je například uzavřena dohoda a vině a trestu, podmíněně zastaveno trestní řízení apod. Dále je také uhrazení škody polehčující okolností při stanovení výše trestu. A pokud byste byl např. podmíněně odsouzen, pak by bylo jednou z podmínek vedení řádného života ve zkušební lhůtě také uhrazení škody - v případě jejího neuhrazení by vám byl nejspíš trest změněn na nepodmíněný. Z uvedeného vyplývá, že v každém případě je pro Vás uhrazení škody více než výhodné.