Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.954

výpověď smlouvy o pronájmu

Odesláno: 
Otevřeno 251 x
3 odpovědi
 
Prosím o radu, dostala jsem výpověď smlouvy o pronájmu nádrže na plyn. Ta byla z roku 1996 na dobu určitou s tím, že bez vypovězení se vždy o rok prodlužuje. V roce 2001 jsem podepsala dodatek, který byl na dobu určitou do roku 2011 s tím, že se bez vypovězení prodlouží v tichém režimu o rok. Dostala jsem výpověď původní smlouvy, ale ne dodatku. Je smlouva platná v plném rozsahu po dodatku? Je dodatek neplatný (nebo se prodlužoval pořád automaticky) a s tím i všechny podmínky v něm stanovené? Jedná se mi hlavně o podmínku, že jsem povinna zaplatit náklady na vrácení zásobníku firmě.
 
Dobrý den,

dodatek je nedílnou součástí původní smlouvy, čili se výpověď vztahuje i na něj a tedy celé jeho znění. Není potřeba jej ve výpovědi speciálně citovat, nejedná se o samostatnou smlouvu. Dodatek pouze mění znění smlouvy samotné.
Pokud jste tedy podepsala dodatek s podmínkou, že budete povinna vrátit náklady na vrácení zásobníku, pak jste nyní povinna je uhradit.
 
a co tedy znamená prodloužení smlouvy v tichém režimu o rok? Ve smlouvě bylo vždy o rok a v dodatku v tichém režimu o rok. Není tam vždy...o jeden rok?
 
Dobrý den,

tam je jen jinými slovy vyjádřeno totéž - tedy pokud nikdo nepodá výpověď smlouvy před uplynutím roku, pak smlouva pokračuje nadále.