Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.061

Náhrada škody po skončení nájmu

Odesláno: 
Otevřeno 868 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

30.9. 2019 jsme ukončili nájemní smlouvu. Podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí jsme dali byt do původního stavu s tím, že jsme během nájmu poničili část pracovní desky v kuchyni. Při předání bytu jsme závadu nahlásili majiteli. Po prohlídce majitelem byl sepsán předávácí protokol, ve kterém ale poničenou desku majitel nezapsal.
Po 17ti dnes (19.10.2019) se majitel ozval s tím, že našel několik dalších závad a žádá nás o jejich náhradu (s úhradou linky přišel dříve, její náhradu jsme zaplatili).
Už 14 dní tam ale bydlí nový nájemci.

Chci se proto zeptat. Má na tyto náhrady majitel právo, když nebyli zapsány v protokolu? A případně tedy, jak dlouho zpětně může majitel žádat náhrady škod?

Předem děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

pokud nebyly vady vytčeny v předávacím protokolu, pak pronajímatel nemá oprávnění chtít náhradu škody za další vady, respektive by v případě soudního sporu musel jinak prokázat, že vady byly způsobeny ještě v době trvání vašeho nájemního vztahu - což je prakticky nemožné. Předávací protokol slouží k tomu, aby byl zaznamenán stav bytu k době předání a chrání tak i nájemce právě před tím, aby nebyly pronajímatelem vytýkány další a další vady předmětu nájmu.

Promlčení lhůta k uplatnění náhrady škody pak činí 3 roky od doby, kdy se o jejím vzniku poškozený dozvěděl (uplatnit ji může nejdéle za deset let od jejího vzniku).