Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.746

předkupní právo jak postupovat

Odesláno: 
Otevřeno 789 x
1 odpověď
 
Dobrý den, můj otec vlastní se svým bratrem dům. Každý má svoje patro svůj vchod. Každý má tedy 1/2 domu i pozemku. Nyní by chtěl otec svoji polovinu prodat. Bydlí už 4 roky jinde. Našel si tedy kupce. Bratr mu řekl že mu odstoupení od překupního práva podepíše. Tak jsme si vše vyběhali. Kupec už má schválenou hypotéku, ale nyní bratr řekl že to nepodepíše. Můj otec mu už v roce 2017 nabídl barák jen slovně, do podzimu roku 2018 stále otcovi říkal, že schání peníze. Ale prostě mu nikdo nepujčí. Proto jsme řekly, že už déle čekat nebudeme a zkusíme najít jiného kupce. On s tím souhlasil, ale nyní dělá toto. Tak jak postupovat dále? Dopis s výzvou o odkoupení jsme mu poslaly doporučeně s tím že se do 7 dnů má vyjádřit a pokud to chce tak do 3 měsíců to má odkoupit. Ale co když se na tuto výzvu neozve? Byli jsme s tímto papírem i osobně, ale prý nic podepisovat nebude. Tak jsme mu řekli, že to tedy pošleme poštou. Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

dle § 2147 odst. 1 občanského zákoníku musíte učinit nabídku bratrovi jako osobě, které svědčí předkupní právo (předkupník) s ohlášením všech podmínek a s oznámením obsahu smlouvy uzavřené se zájemcem o koupi. Nabídka ke koupi nemovité věci vyžaduje písemnou formu. Zaslali-li jste nabídku písemně, je nutné prokázat doručení (např. formou dodejky).

Nebude-li předkupník v uvedené lhůtě na nabídku reagovat, tzn. , že nabídku nepřijme, a ani do tří měsíců po učinění nabídky nezaplatí kupní cenu, předkupní právo vůči němu zaniká.

Z důvodu opatrnosti, neobsahovala-li Vaše výzva všechny nezbytné náležitosti nebo máte pochybnosti, doporučuji celou záležitost zkonzultovat s advokátem, který může případné nedostatky zhojit nebo Vás při jednání s předkupníkem zastupovat, což často postačí, že do jednání se vloží třetí nezaujatá osoba. Seznam advokátů naleznete na http://www.advokatikomora.cz.