Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.859

Snížení mzdy za normohodiny zaměstnavatelem bez upozornění a vědomí zaměstnance - může to zaměstnavatel udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 419 x
2 odpovědi
 
2019 jsem dostal (výplata mzdy za měsíc leden 2019) menší výplatu za stejný počet odpracovaných hodin, stejném počtu nočních směn. Při porovnání výplatnice jsem zjistil, že mi zaměstnavatel snížil průměr denního ohodnocení ze 2241 Kč na 1816 Kč, což u mě dělá rozdíl na výplatě, takřka 8000 Kč.
Pracuji ve 12 hodinovém výrobním nepřetržitém provozu, v tarifu 85 Kč na hodinu, za 172,50 normohodin, ve zmíněném měsíci lednu 2019 odpracováno 13 dní a 162 hodin.
Zajímá mě, jestli má zaměstnavatel právo při výpočtu snížit můj dosavadní denní průměr za hodinu, nebo jak jak k tomuto závěru při stejných normohodinách vlastně dospěl.
Děkuji
 
Dobrý den,

dle § 142 odst. 5 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.

Tímto Vám zaměstnavatel musí umožnit na Vaši žádost kontrolu správnosti výpočtu mzdy nebo platu a výši vyplacené částky ve vztahu ke skutečnosti, které tuto výši ovlivňují (odpracovaná doba, překážky v práci, výkon práce ve zvláštním režimu, denní ohodnocení.). Zaměstnavatel Vám má sám vysvětlit, jak k výpočtu Vaší mzdy došel.

V případě, že Vám zaměstnavatel neposkytne součinnosti nebo zjistíte, že Vás zkrátil na Vašem nároku na mzdu, můžete se obrátit s podnětem o prošetření na Český úřad inspekce práce.

Nad rámec uvádím, že od 1. 1. 2019 došlo ke zvýšení nejnižší úrovně zaručené mzdy, tedy Vám zaměstnavatel nemůže vyplatit za Vámi odvedenou práci méně, než Vám za Vaši práci dle nařízení vlády č. 567/2006 Sb. , o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, náleží.
 
Dobrý den, jsem prodavačka v pracovní smlouvě mám uvedenou prac. dobu 25 hodin týdně. Pracujeme i v sobotu. Náleží nám za sobotu příplatek?
Děkuji za Váš čas.