Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.573

Jak získat dědictví po rodiči žijícího v zahraničí (EU, Španělsko)?

Odesláno: 
Otevřeno 310 x
2 odpovědi
 
Dobrý den.
maminka moji ženy zemřela 02/2017, byla vdaná za Španěla, který nebyl její vlastní otec. Neměl děti ani rodiče jen bratra. Vlastnili dům a pozemky u Barcelony. Náklady na převoz těla do ČR a pohřeb nás značně zadlužil. Krátce po ní za 2 měsíce zemřel i její manžel.
Doufali jsme v něaké dědictvi, kterém splatíme dluhy. Pravník ktereho jsme taky velmi draze zaplatili nam pouze zjistil, že nebyla sepsaná žadná závěť a poslední vůle. Na další pokračovaní v případu chtěl další peníze, ale jelikož jsme už dosti zadlužení, nemáme další peníze.
Dozvěděli jsme se že vše co vlastnili získal bratr manžela maminky, se kterým meli nedobré vzathy a nevídali se. Takže po mamince, která vždy říkala až tu jednou nebude, tak vše bude naše, nám zbylo jen tělo a veliké dluhy.
Co dál dělat?
Jestli má cenu se dále zadlužovat drahými pravníky, když nevíme jaký bude výsledek. Myslíte že byjsme uspěli a měli nárok aspoň na část dědictví? Moc děkuji za radu a vaše poznatky.
 
Dobrý den,

na Vaši otázku zda se svým nárokem na dědictví uspějete nelze odpovědět. Byla-li Vaše maminka stále občanem ČR a dlouhodobě pobývala ve Španělsku, šlo dle mého názoru o dědické řízení s mezinárodním prvkem. Rozhodoval-li o dědictví soud členského státu, na jehož území měla Vaše maminka obvyklý pobyt v době smrti, pravděpodobně postupoval i podle práva státu, ve kterém měla Vaše maminka svůj obvyklý pobyt v době smrti.

V takovém případě Vám nejsem schopna sdělit jaká je právní úprava příslušného státu. Podobně tomu bude i v případě úmrtí jejího manžela. Domnívám se však, že jako dítě, tedy přímý potomek bystě měla větší šanci uspět v dědickém řízení po Vaši mamince.

S ohledem na Vámi uvedené skutečnosti byste se mohla obrátit na advokáta specializujícího se na právo státu, ve kterém Vaše maminka žila, popř. zkusit kontaktovat velvyslanectví ČR v příslušném státu. Záleží však na Vašem zvážení, zda se Vám to vyplatí.
 
dobrý den . Bratr je svobodný a bezdětný. Bydlí sám . má dluhy které splácí . Kdo bude dědit jeho dluhy , má ještě 2 sestry. nemá žádný majetek. děkuji za radu. Hezký den
.