Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.473

Rozvod a vypořádání domu s hypotékou v SJM - postup (hypotéka splácená 10 let)

Odesláno: 
Otevřeno 481 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.
S manželem vlastníme ve společném jmění manželů rodinný dům RD zatížený 30. letou hypotékou. Tato je již 10 let splácená.
Jak by se v případě rozvodu dělil tento majetek, jestliže současný manžel si dům chce ponechat a hypotéku doplatit.
Či jak by to bylo v případě prodeje domu a následného pořízení dvou bytů.
Děkuji.
 
Dobrý den,

dojde-li mezi Vámi k rozvodu manželství a jste schopni se dohodnout i na vypořádání společného jmění, soud Vám může v případě tzv. smluveného rozvodu, schválit Vaši dohodu ohledně úpravy Vašich majetkových poměrů, tzn. ohledně vypořádání společného jmění.
V této dohodě si můžete sami určit, jakým způsobem bude Váš majetek vypořádán, zda nemovitou věc společně s hypotékou převezme jeden z Vás a druhému vyplatí určitou částku nebo zda nemovitou věc prodáte uvedené třetí osobě a finanční prostředky si po uhrazení hypotéky rozdělíte.

V případě, že dohoda mezi Vámi nebude možná, bude o vypořádání Vašeho společného jmění na návrh jednoho z Vás rozhodovat soud. Žalobu na vypořádání společného jmění lze však podat pouze do tří let od nabytí právní moci o rozvodu manželství, poté nastává tzv. fikce vypořádání společného jmění, kdy každý z Vás bude mít ½ nemovité věci v podílovém spoluvlastnictví.

S ohledem na skutečnost, že na majetku zřejmě vázne i zástavní právo věřitele (banky), Vám doporučuji také celou záležitost konzultovat s věřitelem, u kterého máte hypotéku zřízenou, neboť bez jeho souhlasu se pravděpodobně neobjedete. Z tohoto důvodu Vám také doporučuji využít pro sepis smluv a podání služeb některého z advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.

Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/sjm.html
 
dobry den mel bych dotaz. jsme 3 majitele domu udelali odhadni cenu domu a rozdelili na 3dily ale trzni prodejni cena je o velkou cast mensi ja 3 osoba jsem pri koupi vlozil vice penez nez ti dva oni me jenechteji vratit co mohu udelat abych ty moje penize z nich dostaldekuji za radu