Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.490

Dobrý den, mám otázku ohlední pracovních zaležitostí. U nás ve firmě to běžně chodí tak, že když je někdo těhotný, tak šéfka mu řekne, že mu to místo nebude držet a ten dotyčný vždy odejde z firmy. Ale tuším, že ze zákona je povinost zaměstnavatele, a

Odesláno: 
Otevřeno 208 x
1 odpověď
 


Dobrý den,
mám otázku ohlední pracovních zaležitostí. U nás ve firmě to běžně chodí tak, že když je někdo těhotný, tak šéfka mu řekne, že mu to místo nebude držet a ten dotyčný vždy odejde z firmy. Ale tuším, že ze zákona je povinost zaměstnavatele, aby to místo ženě držel po celou dobu mateřské. Jak to tedy je? Dá se proti tomu nějak bránit?

Předem mockrát děkuji za odpověď

 
Dobrý den,
v případě, že máte se zaměstnavatelem uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, nemůže s Vámi pracovní poměr z důvodu těhotenství ukončit a jak uvádíte práci Vám musí držet i po návratu z rodičovské dovolené a to až do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Délku čerpání rodičovské dovolené oznamujete zaměstnavateli Vy, tzn. , můžete se vrátit i dříve.

Dle § 196 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen k prohloubení péče o dítě poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Vrátíte-li se k zaměstnavateli po rodičovské dovolené, máte nárok na práci, která odpovídá druhu a náplni práce uvedené v pracovní smlouvě, kterou máte se zaměstnavatelem uzavřenou.

Zaměstnavateli oznamte své těhotenství a nástup na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou. Délku čerpání rodičovské dovolené, tzn. kdy se hodláte vrátit. Rozhodně nepodepisujte žádné ukončení pracovního poměru ani nic podobného.