Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.819

předmanželská smlouva (dluhy, příjmy)

Odesláno: 
Otevřeno 730 x
2 odpovědi
 
chci před manželstvím uzavřít předmanželskou smlouvu, hl. na ochranu svého majetku. Jde mi o to, abych nemusela někdy nést odpovědnost za dluhy, které jsem já sama nenadělala nebo o nich dokonce ani nevěděla. Stačí to "zveřejnění na vývěsce pro exekutory" nebo jak se tomu říká?
Dědictví a dary od rodiny jsou automaticky mimo SJM nebo je lepší to tam stejně mít?
Lze v Před. sml. upravit i svěření dětí do péče? Lze totéž u zvířat, nebo tam je jednodušší mít kupní smlouvu zvířete na své jméno (stačí to)?
Lze mít v Před. sml. něco jako že do SJM bude spadat jen plat, ale už ne příjmy z mé SVČ, i když by se v budoucnu mohl stát a stane hlavním příjmem rodiny?
co nemovitost? řekněme, že pozemek bude z mých peněz, dům bude ale společně (já větší část), přestože hypotéka bude na jméno manžela (mně by ji nedali), ale platit ji stejně budu já z větší části? Jde mi o to, že klidně vyplatím "jeho část", ale jen tu reálnou, ne jak to bohužel bývá 50:50 bez ohledu, kdo víc splatil.
moc děkuji za opdověď
 
Dobrý den,

tzv. předmanželskou smlouvu je nutné sepsat formou veřejné listiny, tzn. u notáře, který ji zapíše v rejstříku seznamu listin o manželském majetkovém režimu.

Společné jmění si můžete touto předmanželskou smlouvou modifikovat, upravit odlišně od zákonného režimu. Ve smlouvě si můžete upravit režim oddělených jmění nebo vyhradit vznik společného jmění ke dni zániku manželství. V obou případech, bude-li tato modifikace provedena v rámci předmanželské smlouvy, ke vzniku společného jmění vůbec nedojde.

Tedy i za trvání manželství budete nabývat majetek i dluhy každý do svého výlučného vlastnictví, případně spoluvlastnictví budete-li se podílet společně.

Smlouva o manželském majetkovém režimu by zásadně neměla vyloučit ani změnit ustanovení o obvyklém vybavení rodinné domácnosti. Jedinou výjimkou tvoří situace, kdy jeden z manželů opustil trvale domácnost a současně se do ní odmítá vrátit. V takovém případě lze smluvní ustanovení o obvyklém vybavení rodinné domácnosti modifikovat. Nelze ani vyloučit, že taková ujednání lze zakotvit ve smlouvě i dopředu s tím, že účinky případné modifikace budou spojeny právě s naplněním uvedené podmínky, tedy trvalým opuštěním společné domácnosti za současného odmítnutí návratu jako s podmínkou odkládací.

Co se týče dědictví a darů tak ty bez ohledu na úpravu společného jmění do něj nepatří (§ 709 NOZ).

Volnost při utváření obsahu smlouvy je limitována i v dalších ohledech a to ochranou dobrých mravů a ochranou veřejného pořádku. Dále není možné, aby smlouva upravovala jiné vztahy než vztahy majetkové. Úprava svěření dětí do péče by byla v takové dohodě absolutně neplatná, neboť rozhodnutí o svěření děti do péče je vyhrazeno soudu.

V případě zvířat se bude postupovat podobě jako u věcí, náleží tomu, kdo si je ze svých prostředků pořídí.

V případě, že jste vlastníkem pozemku a začnete na něm s partnerem (manželem) společně stavět a budete mít sjednaný oddělený režim SJM, stáváte se vlastníkem nemovité věci (domu) Vy a Váš manžel bude mít nárok na to, co do cizího ze svých prostředků investoval.
 
Dobry den chtela bych se zeptat. Mam exekuce do prace ale muzou se vyklubat jeste nejake dluhy a chtela bych si udelat trvaly pobyt u meho partnera a bojim se ze by mu tam prisli treba jeste nejake exekuce o kterych treba nevim. Tak jak ochrnit jeho byt a cely majetek co se tyka vybaveni bytu. Staci nejaka smlouva ze v byte neni nic meho?? Predem dekuji za odpoved