Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.217

Virtuální pobyt a sídla - rizika?

Odesláno: 
Otevřeno 317 x
1 odpověď
 
Vadí mi, že jako OSVČ jsou mé osobní udaje (jako je adresa) veřejně na internetu. Zvažuji nad pořízením virtuálního sídla případně i virtuálního pobytu. Cílem je skrýt se před expartnerkou a aby mě zákazníci nejezdili otravovat domů. Jsou nějaká rizika této služby? Hlavně mi záleží na tom, abych byl dohledatelný pro úřady a podobné instituce, taky se trochu se bojím že mi k cizím lidem budou chodit úřední listiny. Nebo lze to elegantněji vyřešit elektronickou datovou schránkou?
 
Dobrý den,

při zřízení takovéto služby (virtuálního sídla) si musíte pohlídat, zda jste schopen dodržet všechny povinnosti, které Vám živnostenský zákon ukládá zejména v § 31. V případě, že uvedené povinnosti budete splňovat a nebude to narušovat předmět Vaší podnikatelské činnosti je zřízení virtuálního sídla jednou z možností jak si získat anonymitu a ochranu soukromí a majetku.

Dojde-li z Vaší strany i ke změně trvalého pobytu, je nutné zvážit rizika s tím spojená nejen s Vámi jako OSVČ, ale i fyzickou osobou a dobře si ošetřit zasílání písemností zejména doporučených (např. zřídit si dosílku na jinou adresu atd.). Zřízením elektronické datové schránky byste si zjednodušil komunikaci s orgány veřejné moci, které s Vámi mají povinnost komunikovat prostřednictvím datové schránky. Ostatní subjekty však tuto povinnost nemají a tedy Vám mohou dále zasílat písemnosti prostřednictvím držitele poštovní licence. Stejným způsobem s Vámi budou komunikovat orgány veřejné moci a další subjekty v případě písemností týkající se Vás jako fyzické osoby, tzn. nesouvisející s podnikatelskou činností, pokud si pro sebe také nezřídíte datovou schránku.