Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.041

Vybudování plotu z důvodu oddělení soukromého pozemku od účelové komunikace (budoucí silnice)

Odesláno: 
Otevřeno 1231 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bydlím na kraji obce a kolem mého pozemku, na kterém stojí rodinný dům, vede tzv. účelová komunikace s nezpevněným povrchem. Obec provedla změnu územního plánu (bohužel jsem se o ní dozvěděla příliš pozdě a nemohla jsem již podat námitku) a z luk za mými pozemky jsou nyní stavební parcely, ke kterým by komunikace (po přestavbě na silnici) měla vést. Chtěla bych se zeptat na následující: Je možné v rámci vyjádření ke stavebnímu řízení (které se bude týkat přestavby „cesty“ na silnici) požadovat po majiteli komunikace vybudování plného plotu mezi plánovanou silnicí a mým pozemkem? “ Předem velice děkuji za odpověď a přeji hodně osobních i pracovních úspěchů. S úctou Olga
 
Dobrý den,
obecně platí, že povinnost oddělit pozemek plotem a to i od veřejné komunikace není až na výjimky nikde stanovena. Stejně tak zákon až na výjimečné případy nikomu nenařizuje, aby si pozemek oplotil.
Dle ust. § 1027 NOZ může soud na návrh souseda a po zjištění stanoviska stavebního úřadu uložit vlastníkovi pozemku povinnost pozemek oplotit, je-li to potřebné k zajištění nerušeného výkonu sousedova vlastnického práva a nebrání-li to účelnému užívání dalších pozemků.
Dále vyhláška č. 501/2006 Sb. , v ust. § 24c stanoví, které pozemky se stavbami musí být oploceny a to:
a) které mohou působit nepříznivě na životní prostředí, zejména stavby pro výrobu s nečistým provozem, čistírny odpadních vod, asanační podniky,
b) kde je nutno zamezit volnému pohybu osob nebo zvířat,
c) které je třeba chránit před okolními vlivy, zejména stavby pro výrobu potravin,
d) které je třeba chránit před vstupem neoprávněných osob, zejména jaderná zařízení, regulační a měřicí stanice.
V určitých případech se můžeme setkat se situací, kdy stavební úřad nařídí postavení plotu a to buď na základě vlastní činnosti nebo na základě podnětu třetí osoby, půjde-li o pozemky, které musí být ze zákona oploceny.