Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.905

Fond oprav v nájemním bytě - platí do fondu pronajímatel nebo nájemce, nájemník?

Odesláno: 
Otevřeno 7946 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak je to s fondem oprav, který si pronajímatel zahrnul v nájemní smlouvě mezi služby spojené s užíváním bytu společně se stočným, el. na chodbě domu, internetem a poplatky TV a rozhlasem? Ve smlouvě máme rozepsané nájemné 4.500 Kč a služby spojené s užíváním bytu 2.300 Kč, celkem posíláme pronajímateli 6.800 Kč.
Elektřinu a plyn máme napsané na sebe. Nyní se za fond oprav dělá fasáda na domě. 09/2016 nám končí nájem, dostaneme vyúčtování za fond oprav stejně jako za ostatní služby nebo pronajímateli ty peníze zůstanou bez jakéhokoliv odůvodnění?
Můžeme požadovat vrátit zpět zálohy z fondu, které jsme mu poslali za dobu trvání nájmu? Nájem trval od 10/15-9/16.
 
Dobrý den,
pronajímatel může po nájemci požadovat hrazení příspěvku do fondu oprav, ale musí to být stanoveno jako součást smluveného nájemného, tedy jedna z položek, ze které se nájemné skládá. Do služeb spojených s užíváním bytu nelze zahrnout fond oprav. Tento náklad hradí pronajímatel z utrženého nájmu. Ve Vašem případě nemůže pronajímatel zahrnovat jako jednu z položek představující služby spojené s užíváním bytu příspěvek do fondu oprav. Tento náklad lze zahrnout pouze jako jednu z položek hrazenou z ceny nájemného.
Co se rozumí službami spojenými s užíváním bytu, vymezuje příkladmo NOZ v ust. § 2247 odst. 2. Podrobnější úpravu těchto služeb naleznete v zákoně č. 67/2013.

Je-li částka představující příspěvek do fondu oprav účtovaná k úhradě nad rámec smluveného nájemného jako jedna ze služeb spojených s užíváním bytu, představuje takto poskytnuté plnění bezdůvodné obohacení na straně pronajímatele a nájemce má právo je požadovat zpět.