Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.869

Minimální vzdálenost stavby od hranice pozemku -

Odesláno: 
Otevřeno 3864 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme chatu v zahrádkářské oblasti. Náš nový soused chce stavět chatu (4x4 metry) 3m od hranice pozemků, ale u chaty si přistavuje 4 m "kůlnu na nářadí" 2 m vysokou, která bude součástí chaty a ta je jen 1/2 m od naší hranice a zastíní nám velkou část zahrady.
Můžeme se nějak bránit, aby "kůlnu" postavil na jiném místě?
Je nějaká minimální vzálenost od plotu co by měl dodržet? Děkuji, M.
 
Dobrý den,

v případě těchto drobných krátkodobých staveb není obvykle třeba stavební povolení, pokud by se jednalo o větší stavbu, mohlo by připadat v úvahu stavební ohlášení.

Splní-li Váš soused všechny níže uvedené podmínky, nebude potřebovat dle ust. § 79 odst. 2 písm. o) ve spojení s ust. § 103 odst. 1 písm. a) stavebního zákona, žádné přivolení stavebního úřadu ani souhlas vlastníků sousedního pozemku.

Dle ust. § 79 odst. 2 písm. o) SZ nevyžadují rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas stavby do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s maximálně jedním nadzemním podlažím, podsklepenou nejvýše do hloubky 3 m,
- stavba musí být umístěna na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci a musí souviset nebo podmiňovat bydlení nebo rodinnou rekreaci,
- stavba nesmí sloužit k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin,
- nesmí se jednat o jaderné zařízení,
- nesmí se jednat o stavbu pro podnikatelskou činnost,
- stavba musí být v souladu s územně plánovací dokumentací,
- stavba musí být umístěna v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m,
-plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po umístění stavby musí být nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,

Vzhledem k tomu, že kůlna na nářadí bude umístěna jen ½ m od hranic Vašeho pozemku není tímto splněna jedna z výše uvedených podmínek a tímto bude třeba k výstavbě kůlny zapotřebí přivolení stavebního úřadu a vydání minimálně územního souhlasu s umístěním stavby.
Pro vydání územního souhlasu s umístěním stavby je mimo jiné zapotřebí předložit stavebnímu úřadu souhlasná stanoviska vlastníků všech sousedních pozemků. Dále pokud Váš soused staví kůlnu bez příslušného povolení, doporučuji se s ním zkusit domluvit a pokud domluva nebude možná, můžete dát podnět místně příslušnému stavebnímu úřadu.

Dále uvádím, že vzdálenosti od pozemku upravuje vyhláška č. 501/2006 Sb. , kde v ust. § 25 odst. 3 je uvedeno, že vytvářejí-li stavby pro rodinnou rekreaci mezi sebou volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 10 m.