Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.448

Věřitel v komatu - jak má vymáhat rodina peníze od dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1681 x
1 odpověď
 
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz týkající se nesplaceného finančního vyrovnání.
2012 byla sepsaná smlouva o vyrovnání, kde bylo uvedeno: manželé (mající 2 děti) vlastní 2 nemovitosti, které byly přepsány na dceru. Syn měl pak dostat jako kompenzaci od své sestry finanční vyrovnání do 11.6. 2014 a od svých rodičů částku X Kč do konce roku. Finanční dar od svých rodičů syn dostal včas (do termínu).
8.6.2014 se mu stala vážná nehoda a od té doby je v kómatu. Není schopný mluvit, tím pádem žádného rozhodování atd. (Jeho opatrovníkem zejména přes zdravotnická rozhodování ale také k "hájení jeho práv" soud ustanovil jeho manželku.)
Úraz se stal několik dnů před tím, než vypršel termín o finančním vyrovnání sestry. Její bratr ale do teď žádné peníze neobdržel a vzhledem k tomu, v jaké je situaci (zdravotní stav odpovídá 3. stupni invalidity), nevíme, jestli je vůbec možné, aby peníze nějakým způsobem ještě někdy obdržel.
Jako jeho nejbližší rodina nechceme peníze, které náleží jen a jen jemu nijak zneužít, ale mysleli jsme si, že by mohly jít formou sponzorského daru do nemocnice, kde je hospitalizovaný. Nevíme, jak v této situaci postupovat.
Předem Vám děkuji za Váš čas.
 
Dobrý den,
má-li Váš syn ustanoveného opatrovníka, může za něj opatrovník jednat v tom rozsahu, ve kterém byl ustanoven. Byl-li soudem opatrovník pověřen k spravování jmění opatrovance, náleží mu běžná správa takového jmění. Nejedná-li se o běžnou záležitost, vyžaduje se k naložení se jměním opatrovance schválení soudu (ust. § 461 NOZ).
V daném případě nezanikl nárok Vašeho syna na vyplacení kompenzace od sestry. Vzhledem k tomu, že pro svůj současný zdravotní stav je těžko bude po sestře sám vymáhat, přechází toto právo na jeho opatrovníka. Lze tedy danou částku vyplatit bratrovi, kdy jeho jmění spravuje opatrovník, který se následně může rozhodnout částku věnovat nemocničnímu zařízení, kde je opatrovanec hospitalizován nebo přímo může opatrovník jménem opatrovance uzavřít se sestrou opatrovance dohodu o tom, že dlužnou finanční částku poskytne na podporu nemocnice, ve které je opatrovanec hospitalizován. Předpokládám, že se nejedná o malou částku a z toho důvodu bude nutné, aby v obou případech jednání opatrovníka schválil soud.