Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.659

Napojení na obecní kanalizaci - kdo platí náklady od hranice soukromého pozemku ke kanalizační trubce?

Odesláno: 
Otevřeno 6984 x
5 odpovědí
 
Obec zřizuje kanalizaci a já jako majitel se mám na ní připojit - na vlastní náklady mám vykopat koupit trubky na svém pozemku až ke kanálu který je na obecním pozemku mám to za hranici mého pozemku hradit já když se na ni připojuju nebo to má platit obec od hranice mého pozemku ke kanálu.
 
Dobrý den,

právní úpravu kanalizačních přípojek upravuje zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích. Dle ust. § 3 odst. 6 tohoto zákona kanalizační přípojku pořizuje na své náklady odběratel, není-li dohodnuto jinak. Vlastníkem přípojky je osoba, která na své náklady přípojku pořídila.
Dle uvedeného zákona jste Vy jako odběratel povinen pořídit si přípojku na své náklady, ale rozhodující je, co je stanoveno ve smlouvě, na základě které se upravují vzájemné vztahy týkající se připojení kanalizační přípojky na veřejnou kanalizaci. Každá obec si může stanovit v rámci zákona podmínky odlišně. Vždy záleží na obci, do jaké míry chce svým občanům určité úkony týkající se připojení kanalizační přípojky do veřejné sítě hradit nebo spolufinancovat.

Obec v rámci poplatku za zřízení přípojky může v ceně tohoto poplatku zahrnout i určité služby např. výkop a položení potrubí k hranici pozemku, zákon výkopu od veřejného řádu po hranici pozemku atd.
 
Děkuji, ještě se chci zeptat, všem zatím dělali přípojky na jejich pozemcích na obecní náklady, ale my jí máme na obecním pozemku, pokud se chceme připojit k řadu, máme si to udělat sami, tak by jsme museli kopat i na obecním pozemku-máme na to vůbec právo nebo k tomu musíme mít povolení, není to přeci náš pozemek? Děkuji za info.
 
Jak jsem již uvedla, vše vychází z toho, co je dohodnuto ve smlouvě. Z toho důvodu doporučuji podrobně si přečíst smlouvu. Součástí smlouvy zřejmě bude i udělení souhlasu s umístěním přípojky na pozemku obce. Většinou obce financují náklady na vybudování kanalizační přípojky na veřejném pozemku, tj. pozemku obce (tedy výkop provádí na své náklady) a ten, kdo se připojuje, platí náklady na zřízení kanalizační přípojky od hranice svého pozemku až po nemovitost.
 
Děkuji, chci se zeptat ještě na tu smlouvu na kterou narážím všude. O jakou smlouvu se prosím jedná? Já žádnou smlouvu s obcí doposud nepodepsal a za 2měsíce má být už hotovo. Děkuji za info.
 
Jde o smlouvu, ve které jsou upraveny vzájemné vztahy týkající se připojení kanalizační přípojky na veřejnou kanalizaci. Smlouva nemusí být nutně písemná, ale ještě jsem se nesetkala, že by tomu tak nebylo. Doporučuji Vám obrátit se na obec a dohodnout se s nimi o dalším postupu. Nejspíše budete muset uhradit i poplatek související s připojením.