Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.764

Insolvence, oddlužení dlužníka bez zaměstnání - informace

Odesláno: 
Otevřeno 2794 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
Prosím Vás o pomoc, mám 19letou dceru, která studuje a 06/2014 si vzala asi 3 úvěry, chtěla se osamostatnit. Měla práci slušně placenou a nic nesvědčilo o tom, že by o ní mohla přijít. Bohužel se moje obavy naplnily. Zaměstnavatel ukončil činnost a dcera skončila bez práce. Banka jí hrozí exekucí. Po nějakou dobu jsem se snažila dceři vypomáhat se splátkami, ale již to nemohu utáhnout, neboť jsem sama na rodičovské dovolené, jsem zoufalá.
Je možné vyhlásit insolvenci, když je bez práce?
Kde požádat o bezplatnou insolvenci?
Co je potřeba doložit?
Děkuji, Lenka Rohanová
 
Dobrý den,

v takovém případě, je dobré se s bankou snažit domluvit např. na sloučení splátek a jejich snížení nebo nějaké jiné variantě (např. dočasné pozastavení splátek), než si Vaše dcera najde jinou práci. V rámci insolvenčního řízení je možné podat návrh na oddlužení, ale v takovém případě musí mít navrhovatel (dlužník) nějaký příjem, z kterého by byl schopen dluhy splácet. Jinak by soud oddlužení neschválil a hrozilo by, že by Vaše dcera mohla spadnout do konkurzu.
V případě Vaší dcery je tedy nutné, aby si nejprve našla nějakou práci, ze které bude mít příjem. Poté se podle dané situace může rozhodnout, zda zvládne splácet půjčky nebo si podá návrh na oddlužení. Návrh na povolení oddlužení se předkládá na předtištěném formuláři, který můžete najít na následujícím odkazu: https://isir.justice.cz/isir/common/stat.do?kodStranky=FORMULAR
S jeho vyplněním doporučuji obrátit se na některé z advokátů, který Vám pomůže, aby vše bylo správně uvedeno a doloženo a soud daný návrh schválil. Seznam advokátů naleznete na http://www.advokatikomora.cz. K návrhu budete muset přiložit ty dokumenty, kterými budete prokazovat Vaše tvrzení (např. rodný list, pracovní smlouvu, dokumenty vztahující se k závazkům atd.).
 
Děkuji za Vaší odpověď. Ještě se chci zeptat, slyšela jsem, že v případě kdy nemá dcera příjem by bylo možné použít tak zvanou dárcovskou smlouvu. Je tomu tak?
Děkuji za odpověď
 
Darovací smlouva je v rámci oddlužení možná, ale lze ji využít v případě, kdy příjem dlužníka nedostačuje na uspokojení alespoň 30 % závazků nezajištěných věřitelů, kteří své pohledávky včas přihlásili. Tedy nelze jako jediný příjem dlužníka uvést prostředky poskytnuté na základě této smlouvy. Takový návrh na povolení oddlužení by soud neschválil. Návrh na povolení oddlužení musí obsahovat mimo jiné i přesný popis způsobu, jakým dlužník hodlá splnit podmínku úhrady minimálně 30 % závazků nezajištěných věřitelů v následujících nejdéle 5 letech. Z povahy věci vyplývá, že toto jsou schopny splnit jen osoby s pravidelným příjmem ze zaměstnání, náhrady mzdy či platu, důchodu nebo renty, odměny z dohody o pracovní činnosti, dávky SSP, které nejsou vypláceny jednorázově nebo odměny z podnikání.

Dále přímo z insolvenčního zákona ust. § 412 vyplývá, že dlužník je povinen po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře vykonávat přiměřenou výdělečnou činnost a v případě, že je nezaměstnaný, o získání příjmu usilovat; nesmí rovněž odmítat splnitelnou možnost si příjem obstarat.

Další možností je, má-li Vaše dcera nějaký majetek řešit oddlužení zpeněžením majetkové podstaty. O tom, zda se oddlužení bude řešit plněním splátkového kalendáře či zpeněžením majetkové podstaty, rozhodují věřitelé.
 
Dcera žádný majetek nemá, jediný její momentální příjem jsou alimenty od jejího otce 2500 Kč. Ráda bych jí pomohla, aby z mladické nerozvážnosti neměla zpackaný celý život. Mohli byste nám prosím doporučit nějakou charitativní organizaci, která se tímto problémem zaobírá?
Moc Vám děkuji za pomoc
 
Charitativní organizace se tímto problémem nezabývají. Existují občanské poradny, které nabízejí bezplatnou právní pomoc osobám, které se ocitli v tíživé životní situaci. Jejich cílem je poskytovat sociálně odborné poradenství, přičemž klienti jsou podporování k samostatnému jednání. Tyto poradny působí v každém větším městě. Jejich seznam naleznete zde: http://www.obcanskeporadny.cz/component/option,com_poradny/Itemid,8/view,poradny/