Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.742

Nárok na porodné - dítě naroené ve druhém čtvrtletí

Odesláno: 
Otevřeno 1654 x
1 odpověď
 
Kam se můžeme odvolat v rozhodnutí na nárok na porodné? Dítě se narodilo ve druhém čtvrtletí, tudíž příjmy dokládáme za první čtvrtletí a jsme znevýhodnění tím, že se tam započítávají také daňové úlevy na manželku, 13. plat apod.
Příjem domácnosti by byl v každém jiném čtvrtletí nižší než 2,7násobek životního minima, totéž platí u zprůměrování příjmu za celý rok, ovšem díky tomu, že se tam započítala i daňová úleva na manželku za celý rok (a ne jen poměrná část leden-březen), nemáme tudíž na porodné nárok. Není zákon navržen diskriminačne pro ty, jimž se dítě narodí ve druhém čtvrtletí? A nemělo by se do příjmu započítávat jen část za čtvrtletí? Markéta
 
Dobrý den,

v zákoně o státní sociální podpoře v ust. § 6 je rozhodným obdobím, za které se zjišťuje rozhodný příjem rodiny u porodného považováno kalendářní čtvrtletí předcházející kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo. Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, musí být nižší než 2,7 násobek životního minima rodiny. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.
Chápu Vaše rozhořčení, ale bohužel pro porodné jsou jednotná pravidla stanovená zákonem o státní sociální podpoře a ty jsou stejná bez výjimek pro všechny obyvatelé stejně. Proti rozhodnutí o nepřiznání dávky se můžete samozřejmě odvolat prostřednictvím krajské pobočky Úřadu práce k Ministerstvu práce a sociálních věcí, který dané odvolání přezkoumá.