Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.937

Trestný čin nebezpečné pronásledování bývalé přítelkyně a podání vysvětlení na Policii

Odesláno: 
Otevřeno 1920 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem podezřelý z nebezpečného pronásledování. Začalo to tak, že jsem se skoro rok stýkal s teď už bývalou přítelkyní a ona mi lhala, že nemá přítele nebo manžela. 05/2015 vyšla pravda najevo, protože mi napsal SMS zprávu její přítel či manžel. Přítelkyně si vypla telefon. Z důvodu toho, že si nikdy telefon nevypla, kontaktoval jsem ze strachu o ní přes sociální síť manžela její sestry. On mi řekl, jaká je pravda. Já jsem mu řekl, kdo vlastně jsem. Řekl, že mě chápe, že kontaktuju někoho a řekl, že ona bydlí s manželem.
Ze svojí obrany jsem přeposlal jejímu manželovi konverzace, jak mi psala, že se s ním rozešla atd.
Jiný den jsem mu poslal SMS s omlovou, že jsem o něm doopravdy nevěděl, a že kdybych to věděl, tak jí nechci. Také jsem mu napsal, že to je má poslední SMS ode mě. Poté jsem mojí ex kontaktoval, jak mi lhala, jestli jí to vůči mě není blbé, protože věděla, co jsem pro ní udělal. Celé to trvalo zhruba 12 dní a z těch 12 dní, to bylo 9 dní, kdy jsem jí opravdu kontaktoval. Neurazil jsem jí vulgárně, nesledoval ani jí nenechal sledovat a jejího manžela také ne. Při podání vysvětlení jsem byl nařknut z toho, že mám kontakty na mafii. To není pravda. Jak se mám bránit? Děkuji, za odpověď.
 
Dobrý den,
trestní zákoník ve svém ust. § 354 hovoří o nebezpečném pronásledování jako dlouhodobém pronásledování, tím že např. jinému je vyhrožováno ublížením na zdraví nebo jinou újmou nebo je jiný vytrvale pronásledován prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktován.
Tedy jednou z podmínek pro naplnění skutkové podstaty tohoto trestného činu je dlouhodobé chování pachatele, tzn. nelze hovořit o trestném činu, jedná-li se o jednorázové nebo nahodilé jednání osoby, které by jinak znaky trestného činu stalkingu nenaplňovalo. Dlouhodobost nebezpečného pronásledování se posuzuje podle všech aspektů a okolností, soudní praxe se však ustálila na tom, že aby se jednalo o trestný čin stalkingu, musí nežádoucí chování pachatele trvat nejméně jeden měsíc.
Kromě dlouhodobosti je nutné naplnit další aspekty tohoto trestného činu, tedy např. chování stalkera musí v oběti vyvolat důvodnou obavu o její život nebo zdraví.
Vzhledem k tomu, že nemám k dispozici žádný spisový materiál, nemůžu Vám poradit správný postup obhajoby. Můžete se obrátit na některé z advokátu ve svém okolí jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.