Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.210

Pokuta za pozdní zaplacení nájmu, nájemného po splatnosti - může ji pronajímatel dát do smlouvy a vymáhat?

Odesláno: 
Otevřeno 2580 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
k ustanovení nájemní smlouvy:
"Nezaplatí-li nájemce nájemné nebo úhradu za cenu služeb poskytovaných s nájmem do pěti dnů po jejich splatnosti, je povinen zaplatit pronajimateli poplatek z prodlení". Jedná se o novou smlouvu předloženou pronajimatelem. Mám za to, že nově se při prodlení s úhradou nájemného poplatek z prodlení neplatí. Jak je to v případě prodlení s úhradou nájmu a v případě prodlení s úhradou služeb? Jaké jsou sazby poplatků, resp. úroků z prodlení? Děkuji.
 
Dobrý den,

máte pravdu, nový občanský zákoník již neupravuje poplatek z prodlení. V ust. § 513 NOZ je uvedeno: „Příslušenstvím pohledávky jsou úroky, úroky z prodlení a náklady spojené s jejím uplatněním. “ Právní úpravu poplatku z prodlení najdeme nově v zákoně č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Poplatek z prodlení tak i nadále zůstává další majetkovou – peněžitou sankcí vyplývající ze zákona, a to vedle úroků z prodlení, vůči dlužníkovi, který řádně a včas nesplní svůj peněžitý dluh.

Poplatek z prodlení nově nedopadá na prodlení s platbou nájemného z bytu, ale na prodlení s úhradou plnění spojených s užíváním bytu (nebo nebytového prostoru v domě s byty), i když jde o byt v tzv. osobním vlastnictví (ve vlastnictví vlastníka jednotky podle zákona upravujícího vlastnictví bytů). Poplatek z prodlení dopadá nejen na příjemce služeb (nájemce bytu), ale i na poskytovatele služeb.
Pokud dojde ke sloučení částky nájemného a částky za služby do paušální platby, pak se platí za prodlení s jejím placením výhradně poplatek z prodlení.