Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.424

Drobné opravy bytu nájemníkem, nájemcem - co musí nájemník opravit a zaplatit?

Odesláno: 
Otevřeno 1645 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
co lze považovat za drobné opravy bytu nájemcem? Lze mezi to zařadit i rozvod elektřiny - přidělání či posun elektrických zásuvek v bytě a výměna vstupní vložky do bytu? Může pronajimatel po nájemci chtít finanční spoluúčast na pořízení nových vstupních dveří do bytu?
Děkuji.
 
Dobrý den,
dle ust. § 2257 NOZ nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu. Co se rozumí drobnými opravami, dříve specifikovalo nařízení vlády č. 258/1995 Sb. Kdy za drobné opravy se považovaly opravy bytu a jeho vnitřního vybavení, pokud je toto vybavení součástí bytu a je ve vlastnictví pronajímatele, a to podle věcného vymezení nebo podle výše nákladu. Více viz toto nařízení.
Vzhledem k tomu, že výše uvedené nařízení vlády již pozbylo účinnosti a jiná právní úprava, která by jej nahrazovala, neexistuje, lze je používat nadále jako podporující předpis, ze kterého lze vycházet. Stejně tak i v případě soudního sporu lze předpokládat, že soudy se budou z tohoto právního předpisu vycházet, alespoň do té doby, než bude přijat jiný právní předpis.
Co se týče spoluúčasti na pořízení nových vstupních dveří, bych se přikláněla k názoru, že si náklady na vstupní dveře nese pronajímatel, neboť se nejedná o běžnou údržbu ani drobné opravy, ale pořízení nových dveří.