Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.080.285

Pes v SJM, kdo je majitelem psa po rozvodu manželství?

Odesláno: 
Otevřeno 5425 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
komu patří pes? Po fyzickém napadení mamky otcem, jsme se odstěhovali (listopad 2014). Pes byl koupen dětem jako dar od otce, ten to však popírá. V očkovacím průkazu je jako majitel zapsaná mamka - rukou otce. Smlouva o koupi psa není. V březnu 015 si psa půjčil na 2 dny, ale domluvu nedodržel - nechtěl nám ho už vrátit, po těžké domluvě to mamka domluvila tak, že nám ho bude půjčovat na víkendy. Otec o psa od odstěhování nejevil zájem, ale jak už nevěděl, kam tak jen aby nám ubližoval.
Pes je u veterináře a na úřadě registrován na jméno otce kvůli bydlišti - zatím jsme se nepřehlašovali, čekáme až bude po rozvodu a majetkovým vyrovnání. Nikdy nešel psa vyvenči, neuklidil po něm, když se třeba vyčůral doma, nekoupil mu granule (neví ani které jí), nebyl s ním u veterináře, bezdůvodně na něj řval. Co si ho začal půjčovat, tak pes je neposlušný, přeučuje psa po 11 letech na jiné jídlo (granule jsme mu dali).
Prosím poraďte čí je pes a jak se zachovat, aby to s otcem bylo v klidu, protože se ho všichni bojíme.
 
Dobrý den,
s účinností nového občanského zákoníku přišlo i jiné pohlížení na živé zvíře, které má zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný živý tvoř. Živé zvíře není věcí a ustanovení o věcech se na živé zvíře použije obdobně jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze.
Zejména jde-li o domácího mazlíčka, který je citově závislý na svém pánovi, a je zřejmé, že kdyby byl od svého pána odňat, citově by strádal, nelze takové zvíře zadržovat třetí osobou.

Ve Vašem případě, pokud by se Vám nepodařilo prokázat, že pes byl darován dětem, bude zřejmě pes spadat do společného jmění. Z toho důvodu bych ani nedoporučovala se pouštět do nějakého soudního sporu o vlastnictví psa, zvláště má-li být rozhodnuto o vypořádání majetku mezi manželi. Existuje možnost podat návrh na vydání předběžného opatření, do doby než bude rozhodnuto o vypořádání společného jmění, aby byl pes u vás. Ohledně této možnosti doporučuji se poradit s advokátem, který by Vám pomohl takový návrh sepsat a posoudil dle všech dostupných informací jeho nutnost. Seznam advokátů naleznete zde www. advokatikomora.cz.

Další možností je, pokud ze strany otce dochází k zanedbání péče o psa a je zde podezření na jeho týrání, ohlásit tuto skutečnost na příslušnou veterinární správu či na obecní úřad, popř. na policii. Úřady jsou povinni se takovým oznámení zabírat a rozhodnout zda je v takovém případě nutné týrané zvíře odebrat.

Za týrání se podle zákona č. zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání považuje:
- Nutit zvíře k výkonům, které neodpovídají jeho fyzickému stavu a biologickým schopnostem a prokazatelně překračují jeho síly.
- Omezovat výživu zvířete.
- Omezovat pohyb nutný pro určitý druh zvířete, pokud by omezení způsobilo utrpení.
- Chovat zvířata v nevhodných podmínkách nebo tak, aby si sama nebo vzájemně způsobovala utrpení.
- Provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu zvířete (např. kupírování uší, ničení hlasivek… apod.).
- Zacházet se zvířetem, přepravovat je nebo je pohánět způsobem, který vyvolává nepřiměřenou bolest, utrpení nebo poškození zdraví anebo vede k jeho neúměrnému fyzickému vyčerpání a další viz ust. § 4 tohoto zákona.

Vzhledem k tomu, že jde ze strany otce spíše než o zájem o psa o snahu Vám ublížit, před jakýmkoli učiněným jednáním, zvažte i další možné následky, které by mohly z jeho strany přijít.