Počet stránek ve webu: 43.214

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.080.345

Pronájem pozemku po ukončení, vypršení nájemní smlouvy a prodej pozemku pronajímatelem

Odesláno: 
Otevřeno 2810 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu
Vlastním 5ha pozemků, je to trvalý travní porost. Pozemky jsem měla pronajaté jinému subjektu na dobu určitou do 31.12 2014. Majitel ani jednatel firmy nebyli k zastižení ani osobně, písemně, telefonicky. Pozemky bych chtěla pronajmout někomu jinému, za výhodnějších podmínek, ale bývalý nájemce tvrdí, že má na pronájem ještě tento rok nárok. Nevím jak mohu postupovat děkuji za odpověď V.
 
Dobrý den,

z Vašeho dotazu nevyplývá, zda byla smlouva uzavřena za účinnosti nového občanského zákoníku nebo ještě před jeho účinností tj. před 1. 1. 2014.

1) Byla-li smlouva o nájmu uzavřena před 1. 1. 2014, lze vycházet z obecného ustanovení občanského zákoníku (40/1964 Sb.), konkrétně ust. § 676 odst. 1, kde je řečeno, že nájem skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán, nedohodne-li se pronajímatel s nájemcem jinak.
- § 676 odst. 2 „Užívá-li nájemce věci i po skončení nájmu a pronajímatel proti tomu nepodá návrh na vydání věci nebo na vyklizení nemovitosti u soudu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva za týchž podmínek, za jakých byla sjednána původně. Nájem sjednaný na dobu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu.
Dle tohoto ustanovení, pokud jste nájemci neoznámila, nejlépe písemně, že došlo k ukončení nájmu vzniklého na základě nájemní smlouvy ze dne. a nájemce užíval pronajatý pozemek i po skončení nájmu, mohlo dojít k automatické prolongaci nájmu o další rok.
Toto ustanovení je však dispozitivní, tedy smluvní strany si mohou možnost prodloužení nájmu upravit odlišně nebo sjednat, že se úprava prodloužení nájmu nepoužije. Rozhodující bude, co máte uvedeno v nájemní smlouvě. Pokud v nájemní smlouvě možnost prodloužení nájmu vylučujete, k prodloužení nájmu o 1 rok by nedošlo a nájem by skončil k 31. 12. 2014.
V opačném případě byste z důvodu existence nájemního vztahu nemohla dát pozemek do nájmu jiné osobě.


2) Byla-li smlouva uzavřena po 1. 1. 2014, tj. za účinnosti nového občanského zákoníku, bude se jednat o pachtovní smlouvu, pokud účelem je přenechat věc k dočasnému užívání a požívání, tedy že druhá strana bude na pronajatém pozemku hospodařit, nikoli se pouze rekreovat.
V takovém případě by k automatickému prodloužení smlouvy uzavřené na dobu určitou nedošlo. Smluvní strany by si musely automatické prodloužení výslovně ujednat ve smlouvě.

3) Další možností je, že smlouva byla uzavřena za účinnosti občanského zákoníku (z. č. 40/1964 Sb, ), ale strany si mezi sebou ujednaly, že se na jejich nájemní vztah se bude aplikovat ustanovení nového občanského zákoníku. V takovém případě, by se Váš nájemní vztah od účinnosti NOZ posuzoval dle ustanovení o pachtovní smlouvě.
 
Děkuji mnohokrát.
Měla bych tedy ještě jedu otázku. Můžu tento pozemek prodat jiné osobě, než nàjemníkovi?
Nájemní smlouva se podepisovla na 5 let.
 
Pozemek můžete prodat i za trvání nájemního vztahu jinému zájemci než je nájemce, pokud dosavadní nájemce nemá ve smlouvě nebo v katastru nemovitosti zaevidováno předkupní právo pro koupi uvedeného pozemku. Nový vlastník pozemku tak vstoupí do práv a povinností Vás jako pronajímatele. Sám pak může vztah s nájemcem ukončit.